Kindergarten Books > Emilia

Emilia

Written and illustrated by Na'ama Benziman / Publisher: Am Oved

Distribution: 110,000 copies in 2015

“Ometz Lev” (Overcoming fear): Three steps separate Emilia from her mommy and her preschool. Three steps, that encompass a world of emotions, fantasy and overcoming fear.  The story will surely ring true for many preschoolers and their parents, thus encouraging family conversation on bravery and coping with fears, and on the experience of the individual within the collective context.

Family Activities

Three steps separate Emilia from her mother and her preschool. Three steps, that encompass a world of emotions, fantasy and overcoming fear.  The story will surely ring true for many young children and their parents, thus encouraging family conversation on bravery and coping with fears, and on the ...

Read More   

Classroom Activities

שלוש מדרגות חוצצות בין הפרידה מאמא לכניסה אל הגן. שלוש מדרגות, ובהן עולם שלם של רגשות ודמיון...

Read More   

EMILIA

Written and illustrated by Na'ama Benziman

Dear Parents,

Three steps separate Emilia from her mother and her preschool. Three steps, that encompass a world of emotions, fantasy and overcoming fear.  The story will surely ring true for many young children and their parents, thus encouraging family conversation on bravery and coping with fears, and on the experience of the individual within the collective context.

If I am not for myself, then who will be for me? And when I am for myself, then what am "I"? (Avot 1,13)

The mishna from Pirkei Avot highlights the inner strength of each one of us, and reminds us that there are some things in life that we must do on our own, without help from others.  It may take courage and effort, but at last we succeed. At other times, individual effort is not enough and we should allow our friends to help us succeed even more.

פעילות בחיק המשפחה

  • Together with your children, take the time to look closely at Na'ama Benziman's beautiful illustrations. You may want to stop at the page where Emilia approaches the three steps leading to the preschool, and note the changes in her facial expression.
  • After reading the story, you can make up your own fantastic story and draw it.
  • Emilia really wanted to enter the classroom on her own, "without any problems and without making a scene". You and your child can look at the first illustration in the book, that depicts Emilia saying good-bye to her mother, and compare the entrance to her classroom with your child's schoolyard. What helps your child say good-bye and go into the classroom in the morning? Do you have a special ceremony or technique that eases the separation?  After reading the story about Emilia, you may want to invent a new way to say good-bye in the morning, a way that will help your child feel grown-up and brave.
  • Like Emilia, each one of us feels sometimes big and other times small. You can read the story together again and take note of the points in the plot when Emilia feels big and when she feels small.  You might ask your child when they feel big and small, and emphasize the advantages of each condition.
  • Emilia's friend Dana enters the story at precisely the moment when Emilia is feeling lonely. You can use this as an opportunity to talk about friendship. You might ask: What do we like to do together with our friends, when do we prefer to be alone and what is more enjoyable to do together with others?
  • Dana is very happy to see Emilia, and they play together. You too can play together and even make your own tea party like the girls in the story. What will you serve at your tea party, who will be big and who will be small?  You can invite other family members, dolls or stuffed animals to join your party.
  • You can recount all the things your child knows how to do alone, and some tasks he or she needs help with. You might want to share an experience of your own, and tell your children about a time when you overcame an obstacle on your own – and when you were helped out by family or friends.
  • Emilia's journey into the classroom is depicted like a dream. You might want to talk to your child about dreams. Do you remember your dreams? You can try to draw a picture of one of the dreams you or your child dreamt.
  • You may want to take this opportunity to share one of your own childhood experiences with your child. Did you attend preschool? If so, do you remember being sad saying good-bye in the morning? With whom did you play, and what did you like to do with your friends?  You might want to compare your preschool with your child's current classroom.

גננת יקרה,

שלוש מדרגות חוצצות בין הפרידה מאמא לכניסה אל הגן. שלוש מדרגות, ובהן עולם שלם של רגשות ודמיון. המצב המוכר לכל ילד שמבקר בגן מתואר דרך החוויה הפנימית של אמיליה – חוויה של אומץ, התגברות וחברות.

פרידה ומעברים, מציאות ודמיון

לפעמים מה שנראה לנו המבוגרים כעניין זניח – רק שלוש מדרגות שמובילות אל הכניסה לגן! – מכסה עולם סוער ומופלא שמתרחש בתוך העולם הפנימי של הילדים.

"אמיליה" הוא ספר אמיץ וחכם, שמציג תהליך של התבגרות וצמיחה באמצעות החוויה הפנימית של הגיבורה אמיליה. הסיפור בעצם מכיל בתוכו שתי עלילות: ההתנהגות הנצפית של ילדה שמבקשת להיות "גדולה" ולהיכנס עצמאית לגן; והקושי והאמביוולנטיות שמתלווים למעבר זה.  בסיפור הראשון אמיליה נפרדת בשלום מאמא, קצת מהססת ובסוף מתגברת על החששות ונכנסת לגן – שם מחכה לה חברה והן משחקות יחד.  העלילה השנייה מתרחשת כולה בדמיון של הילדה, כמעט כמו חלום, ברגעים של קושי והיסוס.

לא תמיד אנחנו מבינים מה מתרחש בעולמם של הילדים, ממה הם חוששים, על מה הם מתגברים, למה דבר מסוים קשה להם ואחר קל. הסיפור על אמיליה מעניק לנו הזדמנות לשוחח על נושאים אלה ברגישות, ולתת דרור לדמיון.

קריאה נעימה!

אִם אֵין אֲנִי לִי, מִי לִי; וּכְשֶׁאֲנִי לְעַצְמִי, מָה אֲנִי? (אבות א, יג)

המשנה מפרקי אבות מדגישה את הכוח הפנימי של כל אחד ואחת, ומזכירה שיש דברים שעלינו לעשות לבד, ללא עזרה מבחוץ. לפעמים זה מצריך אומץ ומאמץ, אך לבסוף מצליחים. עם זאת, לעתים אין  די במאמץ האישי, וכדאי להיעזר בחברים כדי להצליח עוד יותר.

רעיונות לשילוב הספר בגן

  • לפני הצגת הספר בגן כדאי לקחת עותק הביתה, לקרוא אותו בשקט ולעיין לעומק באיורים. איפה את מתחברת לסיפור, מה מעוררים בך האיורים? שתפי את חברות הצוות, וחשבו יחד על הילדים השונים בגן שלך ועל הדרכים שמתאימות לקריאת הסיפור.
  • רצוי לתת לילדים זמן להתבונן באיורים המופלאים שבספר. אפשר לספר לילדים שנעמה בנזימן כתבה את טקסט הסיפור וגם איירה אותו. בעקבות העיון בתמונות ניתן לפתח שיחה – מה דעתם של הילדים על האיורים? מה הקשר בין התמונות והסיפור? האם שמתם לב לדמיון בין הדמויות ב"יער התכלת מתחת לאדמה" לבין השטיח בגן? אפשר לעצור בעמוד בו אמיליה ניגשת לשלוש המדרגות בכניסה לגן ולעקוב אחר השינויים במבע הפנים שלה.
  • אפשר לשוחח עם הילדים על דמיון ומציאות, על חלומות, על דברים ורגשות שקשה לתאר במילים. בקבוצות קטנות ניתן להמציא יחד סיפור פרי דמיונכם ולהציע לילדים לצייר אותו.
  • לאמיליה היה חשוב להיכנס לגן לבד, "בְּלִי בְּעָיוֹת וּבְלִי עִנְיָנִים". אפשר להסתכל בתמונה הראשונה בספר, כאשר אמיליה נפרדת בה מאמא, ולהשוות את הכניסה שלה לגן עם הכניסה של הילדים לגן שלכם. מה עוזר לילדים להיפרד בבוקר? מה תפקיד החברים שנמצאים כבר בתוך הגן? האם יש לילדים מסוימים טקס פרטי או דרך אחרת שמקלה את הפרֵדה בבוקר?
  • אפשר לבקש מהילדים לעצום עיניים ולדמיין חפץ שמשתנה בדמיון. בעקבות הסיפור תוכלי לשאול "אם אני לא מטאטא, אני...", "אם אני לא מריצה, אני...". בהמשך הציעי לילדים לצייר חפץ שהשתנה בדמיונם.
  • איך מצוירים הכניסה, החצר ופנים הגן של אמיליה? מה דומה ומה שונה בהשוואה לגן שלכם? אפשר להסתכל מקרוב על הכניסה לגן שלכם: האם גם לכם מדרגות שמובילות אל הדלת? האם גם לכם מכסה לביוב? איפה אתם מאחסנים את המטאטא שלכם? בעקבות הסיפור אפשר בשיתוף הילדים לקשט אחרת את הכניסה לגן.
  • כמו אמיליה, כל אחד מרגיש לפעמים גדול, לפעמים קטן. אפשר לספר שוב את הסיפור ולבחון מתי אמיליה מרגישה גדולה ומתי קטנה. תוכלי לשאול את הילדים מתי הם מרגישים גדולים או קטנים, ולהדגיש את היתרונות של כל מצב.
  • הספר עשוי לחזק ילדים שלפעמים מתקשים להיכנס לגן, ולסייע לך בעבודה איתם ועם הוריהם. כולנו משקיעים מאמצים להקל על ילדים בתחילת שנה, לאחר חופשה או היעדרות מהגן, כשאחד ההורים במילואים או נעדר מהבית... אך ילדים רבים מתקשים בכניסה לגן לאורך השנה, מסיבות שונות. לפעמים אנו מודעים לקשיים אלו ולעתים איננו שמים אליהם לב. אפשר לשוחח עם קבוצת ילדים על כניסתם לגן באותו בוקר – מה היה, על מה הם חשבו, מה הם ראו בדרך. בעקבות השיחה הילדים יכולים לצייר את הדרך שלהם אל הגן ועל מה חשבו.
  • דנה מוזכרת בסיפור בדיוק ברגע שאמיליה מרגישה לבד. תוכלי לקשר את הסיפור לנושא חברות ולדבר על החברים בגן ובבית. מה אוהבים לעשות יחד, מתי טוב לנו לבד ומתי מהנה יותר עם חברים.
  • בעקבות הסיפור על אמיליה תוכלו להתייחס לדברים שילדי הגן יודעים לעשות לבד ועל אלו שמצריכים עזרה. אפשר לשתף את ההורים ולבקש שישוחחו עם הילדים ויכינו איתם רשימה מצוירת של דברים שהילדים עושים בלי עזרה.
  • הסיפור של אמיליה אינו מוגבל לחוויית הכניסה אל הגן, הוא סיפור על התגברות על חששות. ניתן להציע להורים לשוחח עם ילדיהם על אומץ ולצייר יחד חוויה של התגברות על פחד או חששות. הילדים יכולים להסביר את התמונה שציירו לחברים בגן, ואפשר להציג את הציורים על לוח קיר.
  • לחצ/י כאן לקריאת ראיון מיוחד שערכנו עם נעמה בנזימן עם הוצאת "אמיליה" במהדורת ספריית פיג'מה
  • לחצ/י כאן לרעיונות שהציעה נעמה בנזימן לפעילויות עם הילדים סביב האיורים שבספר

גלי רביד, גננת גן עומר בקיבוץ נען יזמה מפגש עם הסופרת נעמה בנזימן בעקבות הספר "אמיליה".  על הפעילות והתכנים שהעסיקו את ילדי הגן בעקבות הספר ועל המפגש המרגש תוכלו לקרוא כאן.

From the Field

אמיליה

כתבה ואיירה: נעמה בנזמין

"Эмилия"

Сочинила  и иллюстрировала НаамаБензиман

Дорогие родители!

После прощания с мамой и перед входом в детский сад нужно пройти три ступеньки. Три ступеньки, и на них целый мир чувств и воображения. Состояние, хорошо известное каждому ребенку, который ходит в садик, описано через чувства Эмилии – как она собралась с силами, преодолела страх и встретилась с подружкой.

"Если не я для себя, то кто для меня? А если я только для себя, то что я?" (ПиркейАвот, 1,13)

Мишна в "ПиркейАвот" подчеркивает внутренние силы каждого из нас и напоминает, что есть дела, которые мы должны делать самостоятельно, без помощи извне. Иногда для этого требуются смелость и усилия, но в конце концов нам удается это сделать. Иногда недостаточно собственных усилий и стоить прибегнуть к помощи друзей, чтобы преуспеть еще больше.

Занятия в кругу семьи

  • Стоит вместе рассмотреть необычные рисунки, сопровождающие рассказ. Можно задержаться на странице, на которой Эмилия стоит перед тремя ступеньками, ведущими в сад, и проследить за изменениями в выражении ее лица.
  • После чтения можно придумать и рассказать свой рассказ и иллюстрировать его.
  • Эмилии было важно самой войти в детский сад "без проблем и без слез". Можно рассмотреть первую картинку в книжке, на которой Эмилия прощается с мамой, и сравнить ее с тем, как ваш ребенок заходит в детский сад. Что помогает детям расстаться с вами утром? Есть ли у вас какой-нибудь свой ритуал или какой-нибудь особый способ помочь ребенку расстаться с вами? Можно придумать новый ритуал заходить в садик, который поможет и вашим детям почувствовать себя большими и сильными.
  • Как и Эмилия, каждый из нас чувствует себя иногда большим и иногда маленьким. Прочитайте рассказ снова, обращая внимание на то, когда Эмилия чувствует себя большой, а когда маленькой. Можно спросить детей, когда они чувствуют себя большими, а когда маленькими, и подчеркнуть преимущества каждого состояния.
  • Дана упоминается в рассказе в тот именно момент, когда Эмилия чувствует себя одинокой. Можно поговорить о ваших друзьях и о друзьях ваших детей. Что мы любим делать вместе, когда нам нравится быть одним, а когда интереснее вместе с друзьями?
  • Дана очень рада видеть Эмилию, и они начинают играть вместе. Вы тоже можете поиграть вместе или организовать совместное чаепитие. Что подадут у вас к чаю? Кто будет большим, а кто маленьким? Можно включить в игру кукол и мягкие игрушки.
  • По следам рассказа можно поговорить с детьми о том, что они умеют делать сами, и о том, в чем они еще нуждаются в помощи. Можно также поделиться с ними трудностями, которые вы преодолели самостоятельно, и теми, где вам потребовалась помощь друзей или родных.
  • Дорога Эмилии в детский сад описана как сон. Можно поговорить о снах. Помните ли вы свои сны? Можно попробовать нарисовать сон, который вам приснился.
  • Можно рассказать детям о своих детских воспоминаниях. Посещали ли вы тоже детский сад? Вам тоже было трудно расставаться утром с родителями? С кем вы играли, что вы любили делать? Чем отличался и чем был похож ваш детский сад на тот, который сейчас посещают ваши дети?

Желаем вам приятного чтения и интересной беседы!

EMILIA

Written and illustrated by Na'ama Benziman

Dear Parents,

Three steps separate Emilia from her mother and her preschool. Three steps, that encompass a world of emotions, fantasy and overcoming fear.  The story will surely ring true for many young children and their parents, thus encouraging family conversation on bravery and coping with fears, and on the experience of the individual within the collective context.

If I am not for myself, then who will be for me? And when I am for myself, then what am "I"? (Avot 1,13)

The mishna from Pirkei Avot highlights the inner strength of each one of us, and reminds us that there are some things in life that we must do on our own, without help from others.  It may take courage and effort, but at last we succeed. At other times, individual effort is not enough and we should allow our friends to help us succeed even more.

Family Activities:

  • Together with your children, take the time to look closely at Na'ama Benziman's beautiful illustrations. You may want to stop at the page where Emilia approaches the three steps leading to the preschool, and note the changes in her facial expression.
  • After reading the story, you can make up your own fantastic story and draw it.
  • Emilia really wanted to enter the classroom on her own, "without any problems and without making a scene". You and your child can look at the first illustration in the book, that depicts Emilia saying good-bye to her mother, and compare the entrance to her classroom with your child's schoolyard. What helps your child say good-bye and go into the classroom in the morning? Do you have a special ceremony or technique that eases the separation?  After reading the story about Emilia, you may want to invent a new way to say good-bye in the morning, a way that will help your child feel grown-up and brave.
  • Like Emilia, each one of us feels sometimes big and other times small. You can read the story together again and take note of the points in the plot when Emilia feels big and when she feels small.  You might ask your child when they feel big and small, and emphasize the advantages of each condition.
  • Emilia's friend Dana enters the story at precisely the moment when Emilia is feeling lonely. You can use this as an opportunity to talk about friendship. You might ask: What do we like to do together with our friends, when do we prefer to be alone and what is more enjoyable to do together with others?
  • Dana is very happy to see Emilia, and they play together. You too can play together and even make your own tea party like the girls in the story. What will you serve at your tea party, who will be big and who will be small?  You can invite other family members, dolls or stuffed animals to join your party.
  • You can recount all the things your child knows how to do alone, and some tasks he or she needs help with. You might want to share an experience of your own, and tell your children about a time when you overcame an obstacle on your own – and when you were helped out by family or friends.
  • Emilia's journey into the classroom is depicted like a dream. You might want to talk to your child about dreams. Do you remember your dreams? You can try to draw a picture of one of the dreams you or your child dreamt.
  • You may want to take this opportunity to share one of your own childhood experiences with your child. Did you attend preschool? If so, do you remember being sad saying good-bye in the morning? With whom did you play, and what did you like to do with your friends?  You might want to compare your preschool with your child's current classroom.