Kindergarten Books > Mrs. Biddlebox (In Hebrew, “Isadora, What a Day”)

Mrs. Biddlebox (In Hebrew, “Isadora, What a Day”)

Written by Linda Smith  / Illustrated by Marla Frezee / Publisher: Matar

Distribution: 60,000 copies in 2012

One morning Isadora Biddlebox awakens to a gloomy day that begins when she gets up on the wrong side of the bed.  How do we respond to a bad day?  Isadora teaches us all an original lesson in coping with bad moods and annoyances.

Family Activities

One morning Isadora Biddlebox awakens to a gloomy day that begins when she gets up on the wrong side of the bed.  How do we respond to a bad day?  Isadora teaches us all an original lesson in coping with bad moods and annoyances.

Read More   

Classroom Activities

איזידורה מתחילה את היום שלה במצב רוח קודר, אך מסיימת אותו בשמחה ואופטימיות. אתם יכולים לשתף זה את זה: מה שימח אתכם היום? על מה אפשר להודות שקרה היום? ומה היינו רוצים ...

Read More   

Mrs. Biddlebox / Linda Smith (In Hebrew, “Isadora, What a Day”)

One morning Isadora Biddlebox awakens to a gloomy day that begins when she gets up on the wrong side of the bed.  How do we respond to a bad day?  Isadora teaches us all an original lesson in coping with bad moods and annoyances.

Isadora has a special way of coping with a gray morning: She gets up and does something, she takes initiative!  She roars a roar and gets into a rhythm: She plucks, shakes, pushes, bakes and… eats everything (in a completely impolite manner).  She is totally focused on changing the situation to which she awoke that morning.  And in the end, she succeeds in changing her gloomy day into a sweet cake!

The story is rooted in the belief that each one of us has the innate ability for self-improvement and change.  The story line encourages parents and children to discuss how they can change their moods and even transform reality by playing an active role and taking initiative.  The parent suggestions are accompanied by the saying from the Book of Judges (Shoftim 14:14):  “Out of the strong came forth sweetness” (Me’az yatza matok), illustrating how one can turn a seemingly negative condition into something positive.

“Me’az yatza matok” (Out of the strong came forth sweetness”)

Special emphasis and significance is placed in Jewish tradition upon a person’s ability to make personal choices throughout life.  When Isadora awakens to a gray day, she chooses to change the circumstances of her day and transform it to something sweet.

“Me’az yatza matok” (Out of the strong came forth sweetness”) is an expression that describes the reversibility of difficult and irritating circumstances, and their transition into positive and strengthening ones.  This colorful expression was coined by the hero Samson (Book of Judges, 14:14) and through it, he hinted at having found a (sweet) honeycomb inside the corpse of a lion.  (In Hebrew one of the words for “strong” is “az”.  Together with the word “me”, as in “Me’az”, the two words create “from the strong” or “out of the strong”, indicating the lion.)

Like Isadora, each one of us has the ability to choose to change the way we look at reality, and often transform even the reality itself!

פעילות בחיק המשפחה

  • Many things cause Isadora’s morning to be gray and gloomy.  Look at the illustrations.  Search through them with your children and seek out all the things that are difficult for Isadora and that annoy her.  You may ask your children:  "Does it ever happen to you that you get up 'on the wrong side of the bed'?  What is most difficult in this kind of morning?  How do you respond when it happens?"
  • Isadora isn’t alone during her day.  A small goose accompanies her throughout the entire story!  You may want to tell your children about the help that you receive from friends or from family members whenever you are in a bad mood, and suggest that they give thought to who accompanies and helps them to “sweeten” difficult situations.
  • Isadora gathers up her gloomy morning and transforms the difficulties into a cake.  You, too, can prepare a cake, and sweeten it even more by adding chocolate sprinkles, raisins or candies.  You may want to relate to all the sweet additions as symbols of difficult things in the children’s lives, thereby demonstrating the expression “Me’az yatza matok” (Out of the strong came sweetness).
  • Isadora is very active.  She dances, plucks, bakes, and in the end eats the entire cake!  You and your children are invited to make a list of ten ways to overcome a bad mood.  You can prepare an illustrated list together and to hang it in a convenient place, as a reminder whenever the need arises.
  • Little by little the illustrations in the story change from black to gray to pink.  You might explain to the children the special symbolism of various colors.  For example, the color pink symbolizes happiness and being positive.  It would be fun to prepare some “rose-colored glasses” together from construction paper and rose-colored cellophane.  Put them on and see how everything looks different!
  • What do you think:  Do you and your children think that eating the entire cake was a good idea?
  • You and your children may want to invent a different ending for the story.  Send your ideas to the Sifriyat Pijama website  pj., and we'll post them on the site!

גננת יקרה,

"איזידורה מתעוררת, והבוקר – על צד שמאל..."

לאיזידורה יש דרך מיוחדת להתגבר על בוקר אפור: לקום ולפעול! היא שואגת שאגה ותופסת קצב: תולשת, מנערת, דוחסת, אופה ו... אוכלת הכול [לגמרי לא בנימוס]. כולה ממוקדת בשינוי הנסיבות שאליהן התעוררה בבוקר. ובאמת, היא מצליחה להפוך את היום הקודר שלה לעוגה מתוקה!

"מֵעַז יָצָא מָתוֹק"

כל אחד מאיתנו מביט על החיים בדרך אחרת: יש מי שמרבה לחייך ולשמוח, לראות את הטוב שבכל דבר ואדם.  אחרים חוששים יותר, דואגים אולי שמא יסבלו או יכאבו. לעתים ההבדלים בהסתכלות על העולם נובעים מנטיות אישיות ומזג מולד, ולעתים הם תוצר של חינוך והשפעות הסביבה.

בעבודתך עם קבוצות ילדים צעירים, את בוודאי עדה לשוני במצב הרוח שמאפיין את הילדים השונים. עם זאת, כמחנכת יש לך תפקיד חשוב במתן סיוע לאותם הילדים שמרבים "לקום על צד שמאל" – כמו איזידורה – תוך הקניית תפיסת עולם חיובית ומלאת תקווה.

המסורת היהודית מייחסת מקום משמעותי ומרכזי ליכולת הבחירה של האדם. כשאיזידורה קמה לבוקר אפור, היא בוחרת לשנות את נסיבות היום שלה. היא לא יושבת ללא מעש, בוכה או מתלוננת. היא מבינה שביכולתה לשנות את ההסתכלות שלה על היום, ואף מצליחה להפוך אותו למשהו מתוק!

"מֵעַז יָצָא מָתוֹק" הוא ביטוי שמתאר את הפיכתן של נסיבות קשות ומעצבנות לטובות ומחזקות. את הביטוי הציורי הזה טבע שמשון הגיבור (ספר שופטים יד יד) ובאמצעותו רמז על חלת דבש (מתוקה) שמצא בתוך גווייה של אריה (עַז=חזק).

כמו איזידורה, לכל אחד מאיתנו יכולת הבחירה לשנות את היחס למציאות ולעתים אף את המציאות עצמה.

 

רעיונות לשילוב הספר בגן

  • עיון ראשוני בספר: מומלץ לאפשר לילדים לדפדף לבד בספר בטרם קריאתו. מה דעתם על איזידורה? איזו מין אישה היא, איפה היא גרה, מי עוד מופיע בסיפור? האיורים בספר מיוחדים, בוודאי שונים מספרים קודמים שקראו הילדים. מה מיוחד בהם? תוכלי להסב את תשומת לב הילדים לצבעים בהם משמשת המאיירת מרלה פרייזי, ולמשחקי אור וצל שבתמונות השונות – ולאפשר להם להשמיע את התרשמויותיהם הראשוניות. זו הזדמנות יפה להשוות בין ספרי ספריית פיג'מה השונים, לעסוק באסתיקה, בטעם אישי, בתפקיד האיור בספרים, ובכלל באמנות חזותית.
  • דברים רבים הופכים את הבוקר של איזידורה לאפור.  הילדים מוזמנים להקשיב לסיפור ולחפש באיורים את כל מה שקשה לאיזידורה ומעצבן אותה. האם דברים אלה היו מעצבנים גם אותם? האם אותו גירוי (למשל, ציפורים מצייצות) יכול לפעמים לשמח אותנו, ולפעמים לא? תוכלי לשתף את הילדים בחוויות אישיות שלך, ולשאול אותם אם גם להם קורה שהם קמים 'על צד שמאל'. מה הכי קשה בבוקר כזה, ואיך אתם מגיבים כשזה קורה?  
  • הסיפור על איזידורה מזמין התייחסות לרגשות קשים של הילדים, תוך העצמת יכולת הבחירה שלהם לשנות את תפיסתם ואת מצב רוחם.  זו הזדמנות להקשיב לילדים, להתקרב אליהם – וגם לעודד אותם ליטול אחריות על עצמם.
  • איזידורה אינה לבדה במהלך היום; אווז קטן מלווה אותה לאורך הסיפור! תוכלו לשוחח עם הילדים על תפקיד האווז בסיפור, ולשתף אותם בָּעזרה שאתם מקבלים אחד מהשני כשיש למי מכם מצב רוח רע.  במסגרת הקבוצתית חשוב במיוחד לחזק את יכולת הילדים לשמח את חבריהם העצובים. איך הם עוזרים זה לזה כשמישהו כועס או מצוברח?  הבליטי את אותם המצבים בהם חברים ליוו זה את זה ו"המתיקו" מצבים קשים.  אל תשכחו לשתף את ההורים בסיפורים האלה!  
  • הדרך שבה איזידורה מדגימה את הביטוי "מעז יצא מתוק" פעילה ואף מפתיעה. היא לא מחכה שמצב הרוח יעבור, לא מתלוננת על הקושי, לא מבקשת עזרה. במקום זאת היא רוקדת, תולשת, אופה ולבסוף טורפת את כל העוגה! מעניין יהיה לשמוע את דעתם של הילדים. האם הם חושבים שאכילת כל העוגה היתה רעיון טוב?
  • "קצת כישוף וקצת דמיון" הובילו את איזידורה להפיכת הדברים המעצבנים לעוגה מתוקה. גם ללא כישוף, ילדים צעירים מלאי דימיון ויצירתיות! ילדי הגן מוזמנים להפעיל את הדימיון שלהם ולהציע דרכים נוספות להתמודדות עם מצב רוח רע. תוכלו להכין יחד רשימה מצוירת של פתרונות ולפרסם אותו על לוח ההורים בגן.  רשימות אישיות עם מלאי של פעולות מגוונות עשויות לסייע לאותם הילדים שנוטים "להיכנע" למצבי רוח של כעס, עצבנות או תסכול, כדי שגם הם יפעלו ויבחרו לשנות את היום שלהם - ממש כמו איזידורה.
  • לאט-לאט צבעי האיורים בסיפור עוברים משחור ואפור לוורוד. תוכלי להסביר לילדים את הסמליות המיוחסת לצבעים שונים, למשל לצבע הוורוד המסמל שמחה וחיוביות. אפשר להכין יחד "משקפיים ורודים" מנייר קשיח ומצלופן בצבע ורוד, להרכיב אותם ולשים לב איך הכול נראה אחרת!
  • חיינו מורכבים מקושי ומשמחה.  בתחילה נכנעת איזידורה לתחושת הבלבול והערפל של הבוקר שלה, עד שהיא מחליטה לעשות מעשה! מומלץ לשוחח עם הילדים ולחפש יחד את המקומות שבהם הם "גם שמחים וגם עצובים" : היזכרו יחד בפעמים שבהן הם השלימו עם חבר לאחר ויכוח, הפעמים בהן הם נמלאו במרץ ורצון טוב אחרי פרק זמן של עייפות, או הפעמים בהן הבכי הפך לצחוק והחושך לאור. איך אנו מסבירים כיצד זה קרה ומה גרם לשינוי?
  • לקצב הסיפור משמעות רבה: בתחילה איזידורה איטית וכבדה. ככל שהיא נוטלת אחריות ומתחילה לאסוף את הרע, הקצב מתגבר עוד ועוד, תוך ריקוד מעגלי... עד שהיא מתיישבת ומשתלטת על הרע. ואז, לקראת סוף היום, שוב איזידורה מאטה את הקצב – הפעם, עם חיוך על הפנים.  תוכלו לבחור יצירה מוסיקלית שמתחילה לאט, אולי אפילו קצת "כבד", ונהיית יותר קלילה ועליזה ככל שמקשיבים לה.  הילדים מוזמנים להתחקות אחר התנועות של איזידורה, או פשוט לנוע עם המוסיקה ולחוש בגופם את השפעת השינוי במצב רוח של איזידורה. [שתי הצעות ליצירות מוסיקאליות שמתאימות לפעילות זו: הבה נגילה  (מתוך הדיסק "נשמה יהודית" בעיבוד א. ריו), וזורבה מאת תיאודורקיס.] 
  • איזידורה מתחילה את היום שלה במצב רוח קודר, אך מסיימת אותו בשמחה ואופטימיות. אתם יכולים לשתף זה את זה: מה שימח אתכם היום? על מה אפשר להודות שקרה היום? ומה היינו רוצים שיקרה מחר?

From the Field

איזידורה איזה יום

לינדה סמית

תרגום לרוסית של ההצעות להורים המודפסות בדפים האחרונים של הספר

 

Изидора – что за день!

Линда Смит

"Изидора просыпается сегодня с левой ноги"

У Изидоры есть собственный способ справиться с серым утром  – встать и за дела! Она с громким рыком и в бешеном темпе пропалывает, вытряхивает, укладывает, печет и все съедает (совершенно невоспитанно чавкая). Она полностью сосредоточена на том, чтобы изменить обстоятельства, из-за которых она встала сегодня с левой ноги. И действительно, ей удается    превратить серый день.. в сладкий пирог!

"Не было бы счастья, да несчастье помогло"

Еврейская традиция отводит важное место  свободе выбора человека.    Когда у Изидоры выдается серое утро, она решает изменить обстоятельства и сделать свой день  приятным.

"Не было бы счастья, да несчастье помогло" – это выражение, описывающее превращение неблагоприятных  и раздражающих обстоятельств в обстоятельства благоприятные и подбадривающие. Это красочное выражение (дословно: из сильного вышло сладкое) создал Самсон (Шимшон) (Книга Судей 14, 14), оно содержит намек на то, что он нашел рой пчел и мед в трупе льва, которого он незадолго до этого убил.

Подобно Изидоре каждый из нас может решить изменить свое отношение к действительности, а иногда и саму действительность!

Занятия в кругу семьи

  • Многие обстоятельства делают утро Изидоры серым и хмурым. Вы и ваши дети можете поискать в иллюстрациях то, что беспокоит и нервирует Изидору. Можно спросить детей, случается ли и им вставать утром с левой ноги. Тяжело ли и им в такое утро? Что тяжелее всего в такое утро? И что они делают в таком случае?
  • Изидора не одинока в этот день: маленький гусь сопровождает ее на протяжении всего рассказа. Можно рассказать детям о той помощи, которую вы получаете от друзей или от членов семьи, когда у вас плохое настроение, и предложить им подумать, кто своим присутствием помогает им поправить плохое настроение.
  • Изидора избавляется от хмурого утра и "превращает" его в сладкий пирог. Вы тоже можете приготовить пирог или торт и сделать его еще слаще, покрыв его шоколадной крошкой, изюмом или кусочками конфет. Можно представить себе, что добавки символизируют трудности в жизни детей, и таким образом продемонстрировать значение выражения "из сильного вышло сладкое".
  • Изидора очень деятельна – она пляшет, пропалывает, печет и в конце съедает весь пирог. Предлагаем вам придумать с детьми десять способов того, как бороться с плохим настроением. Можно вместе приготовить список, раскрасить его и повесить на видном месте, чтобы при необходимости можно было о нем вспомнить.
  • Мало-помалу цвет иллюстраций в книжке меняется от черного и серого до розового. Можно объяснить детям символику разного цвета, например, то, что розовый цвет – это символ радости и положительных эмоций. Можно вместе приготовить «розовые очки» из картона и прозрачного розового целофана, надеть их и обратить внимание на то, что все выглядит в них по-другому!
  • Как вы думаете, съесть весь пирог сразу – это хорошая мысль?
  • Вы можете сочинить другой конец рассказа. Мы приглашаем вас прислать свою версию нам на сайт Пижамной библиотечки pj. Мы будем рады представить ее на нашем сайте!

איזידורה איזה יום

לינדה סמית

תרגום לאנגלית של ההצעות להורים המודפסות בדפים האחרונים של הספר

Mrs. Biddlebox / Linda Smith (In Hebrew, “Isadora, What a Day”)

One morning Isadora Biddlebox awakens to a gloomy day that begins when she gets up on the wrong side of the bed.  How do we respond to a bad day?  Isadora teaches us all an original lesson in coping with bad moods and annoyances.

Isadora has a special way of coping with a gray morning: She gets up and does something, she takes initiative!  She roars a roar and gets into a rhythm: She plucks, shakes, pushes, bakes and… eats everything (in a completely impolite manner).  She is totally focused on changing the situation to which she awoke that morning.  And in the end, she succeeds in changing her gloomy day into a sweet cake!

The story is rooted in the belief that each one of us has the innate ability for self-improvement and change.  The story line encourages parents and children to discuss how they can change their moods and even transform reality by playing an active role and taking initiative.  The parent suggestions are accompanied by the saying from the Book of Judges (Shoftim 14:14):  “Out of the strong came forth sweetness” (Me’az yatza matok), illustrating how one can turn a seemingly negative condition into something positive.

“Me’az yatza matok” (Out of the strong came forth sweetness”)

Special emphasis and significance is placed in Jewish tradition upon a person’s ability to make personal choices throughout life.  When Isadora awakens to a gray day, she chooses to change the circumstances of her day and transform it to something sweet.

“Me’az yatza matok” (Out of the strong came forth sweetness”) is an expression that describes the reversibility of difficult and irritating circumstances, and their transition into positive and strengthening ones.  This colorful expression was coined by the hero Samson (Book of Judges, 14:14) and through it, he hinted at having found a (sweet) honeycomb inside the corpse of a lion.  (In Hebrew one of the words for “strong” is “az”.  Together with the word “me”, as in “Me’az”, the two words create “from the strong” or “out of the strong”, indicating the lion.)

Like Isadora, each one of us has the ability to choose to change the way we look at reality, and often transform even the reality itself!

Family Activities

 

  • Many things cause Isadora’s morning to be gray and gloomy.  Look at the illustrations.  Search through them with your children and seek out all the things that are difficult for Isadora and that annoy her.  You may ask your children:  "Does it ever happen to you that you get up 'on the wrong side of the bed'?  What is most difficult in this kind of morning?  How do you respond when it happens?"
  • Isadora isn’t alone during her day.  A small goose accompanies her throughout the entire story!  You may want to tell your children about the help that you receive from friends or from family members whenever you are in a bad mood, and suggest that they give thought to who accompanies and helps them to “sweeten” difficult situations.
  • Isadora gathers up her gloomy morning and transforms the difficulties into a cake.  You, too, can prepare a cake, and sweeten it even more by adding chocolate sprinkles, raisins or candies.  You may want to relate to all the sweet additions as symbols of difficult things in the children’s lives, thereby demonstrating the expression “Me’az yatza matok” (Out of the strong came sweetness).
  • Isadora is very active.  She dances, plucks, bakes, and in the end eats the entire cake!  You and your children are invited to make a list of ten ways to overcome a bad mood.  You can prepare an illustrated list together and to hang it in a convenient place, as a reminder whenever the need arises.
  • Little by little the illustrations in the story change from black to gray to pink.  You might explain to the children the special symbolism of various colors.  For example, the color pink symbolizes happiness and being positive.  It would be fun to prepare some “rose-colored glasses” together from construction paper and rose-colored cellophane.  Put them on and see how everything looks different!
  • What do you think:  Do you and your children think that eating the entire cake was a good idea?
  • You and your children may want to invent a different ending for the story.  Send your ideas to the Sifriyat Pijama website  pj., and we'll post them on the site!