גננת יקרה,
"מי יביא לי אוכל? מי יביא לי מים? מי יביא לי את הנעליים?" שואלת עליזה הברווזה. עליזה הברווזה יכולה לעשות דברים רבים בעצמה, אולם היא מתעצלת.
סיפור חינני ומשעשע זה מדגים כיצד עליזה הברווזה לוקחת את הגורל בידיה ומוצאת את הכוחות בתוכה לפעול, לעשות וליהנות מהחיים!
"לֵךְ אֶל-נְמָלָה עָצֵל רְאֵה דְרָכֶיהָ וַחֲכָם" (משלי ו ו)
במסורת היהודית פסוקים רבים המשבחים את החריצות. הפתגם "לֵךְ אֶל-נְמָלָה עָצֵל רְאֵה דְרָכֶיהָ וַחֲכָם" ממליץ לנו להתבונן ביצורי הטבע הקטנים, להחכים וללמוד מהתנהגותם כיצד עלינו לנהוג.
אל תקראו לי עצלן! עידוד מסוגלות בגיל הרך
ילדים צעירים אינם עצלנים, אבל כמו עליזה הברווזה גם הם לפעמים מעדיפים את הבטלה ו"מתעצלים". וכמו עליזה, זה לא שהם לא יכולים לבצע משימות לבד. לפעמים הם התרגלו לבקש עזרה, לפעמים חסרים להם כלים או מיומנויות כדי לבצע משימה לבד – ולפעמים אנחנו המבוגרים התרגלנו לעשות בשבילם ולא התאמנו את הציפיות שלנו ליכולות המתפתחות שלהם.
אחד התפקידים החשובים של מחנכים לגיל הרך הוא עידוד עצמאות ומסוגלות בקרב הילדים.
כיצד את מעודדת מסוגלות ועצמאות בקרב ילדי הגן שלך? איך את גורמת לילדים לאסוף צעצועים, לסדר את פינות הגן, להתלבש לבד, לעזור לחבר?
כל פעם שמבוגר קורא לילד "עצלן" הוא מחזק את המשך התלות וחוסר המסוגלות שלו. אך כאשר אנחנו מבליטים את היכולות של הילדים, מעודדים את הבחירה שלהם בעשייה ומשבחים אותם על צעדיהם העצמאיים – אנו מטפחים את היכולות שלהם ומעודדים אותם להשקיע מאמץ ולעשות דברים בעצמם.
חיה שנהב, סופרת ומשוררת, נולדה בשנת 1936 במושב כפר יהושע בעמק יזרעאל. מיץ פטל, ספרה הראשון לילדים, יצא לאור ב-1970 ואהוב מאוד על ילדים עד היום. עם יצירותיה המוכרות והאהובות נמנים הספרים פיט-פט-טו והיפו-תם והשירים "גברת עם סלים" ו"מי שבר את הצלחת"]. בשנת 1985 קיבלה חיה שנהב את פרס זאב לספרות ילדים ונוער, וב-2004 היא זכתה בפרס ביאליק לספרות יפה. חיה שנהב גרה בשכונת עין כרם בירושלים.