Kindergarten Books > The Patience of Hillel the Elder (Based on a Talmudic tale)

The Patience of Hillel the Elder (Based on a Talmudic tale)

 Written by Dvora Omer / Illustrated by Shai Charka / Publisher: Modan

Distribution: 60,000 copies in 2012

Hillel the Elder was a famous Jewish leader and a renowned sage and scholar during the time of the Mishnah, and served as head of the Sanhedrin.  The Sanhedrin was a great council that governed the nation.  Hillel’s deputy was his friend, Shammai.  Hillel was known by the respect with which he treated others, by his modesty and by the moderation with which he set forth Jewish law.  Because of these characteristics his rulings were accepted, and they are acknowledged to this day.

Family Activities

Hillel the Elder was a famous Jewish leader and a renowned sage and scholar during the time of the Mishnah, and served as head of the Sanhedrin.  The Sanhedrin was a great council that governed the nation.  Hillel’s deputy was his friend, Shammai.  Hillel was known by the respect with which he ...

Read More   

Classroom Activities

הסיפור התלמודי מפגיש את הילדים עם דמותו המופלאה של הלל ומזמינה עיסוק בנושאים חברתיים כגון העלבה, התגרות כעס והתאפקות...

Read More   

The Patience of Hillel the Elder / Dvora Omer (Based on a Talmudic tale)

Dear Parents,

Hillel the Elder

Hillel the Elder was a famous Jewish leader and a renowned sage and scholar during the time of the Mishnah, and served as head of the Sanhedrin.  The Sanhedrin was a great council that governed the nation.  Hillel’s deputy was his friend, Shammai.  Hillel was known by the respect with which he treated others, by his modesty and by the moderation with which he set forth Jewish law.  Because of these characteristics his rulings were accepted, and they are acknowledged to this day.

Tales of our sages ("Chazal") often teach us about people whose lives serve as models and whose behavior is exemplary.  The story "The Patience of Hillel the Elder" appears in the Babylonian Talmud, Masechet Shabbat, page 31.  The renowned Israeli author Dvora Omer adapted this tale for young children.

One who with difficulty gets angry, and is easily appeased

The man who tried to annoy Hillel the Elder chose an inconvenient time – just before the start of the Sabbath, while Hillel was washing himself – and a particularly rude topic – unusual physical appearances. He approached him and yelled disrespectfully: “Who here is Hillel?”, and when Hillel came out from the bath house, he asked him about the shape of the heads of immigrants from Babylonia. This question should have offended Hillel personally, as he himself had arrived from Babylonia just several years before.  And yet, Hillel responded with moderation and to the point.

The Mishnah teaches us to pay heed to the ease with which people become angry and the ease with which they are appeased.  “One who with difficulty gets angry, and is easily appeased" (Pirkei Avot, ch. 5, verse 14) refers to a person who remains calm and cool-headed.

How does Hillel keep his mild temperament?  Perhaps he believes in the good in people, and accepts what they do good-naturedly.  What do you think?

פעילות בחיק המשפחה

  • Notice the fly in the illustrations that accompany the story: It, too, tries to irritate, and usually, it succeeds.  Try to tell the story with your children from the fly's vantage point.
  • In order to shake Hillel out of his tranquility the man chose to approach him at a very inconvenient time of day: just before the start of the Sabbath.  Are there times when it is not advisable to ask your children questions or to request something of them?  Do your children know when it is not advisable to ask you questions?
  • You can act out the story with your children. You can wrap the head of “Hillel” with a large towel, and add a tub and bath accessories.  The “friend” can look for Hillel, call out to him and make up strange questions of his own.  You are invited to photograph your skit and send the pictures to the Sifriyat Pijama website: pj./.
  • In the story a man approaches Hillel and attempts to provoke him. Coping with provocation is a task required of almost all young children. The story about Hillel may present an opportunity for family discussion on the topic of teasing and provocation, and an invitation for your children to describe how they know when one child is trying to provoke another, and what one can do when this happens.
  • You can make your own bubble bath: Take some old soap and shred it with a grater into a bowl.  Add warm water and whip it with a mixer until you get thick suds.  You can add a few drops of food coloring to the suds.  The children will enjoy bathing with the special suds they made with you!
  • Hillel was an exemplary figure who knew how to control his anger. What helps us overcome our anger?  You can prepare a "Hillel doll" with your children. The children can ask for advice from the doll and tell it what helps them get over their anger.  Make the doll from an old sock, on which you can draw a mouth, glue two eyes, and add white hair from cotton wool. You can even make a hat for the doll.  Place your hand inside the sock, and have the doll answer the children’s or parents’ questions and make up new stories. This is also an opportunity for you to share with your children ways that help you cope with anger when it arises.

גננת יקרה,

הִלֵּל הזקן

הִלֵּל הזקן היה מגדולי חכמי ארץ ישראל בתקופת המִשְׁנָה ונשיא הסַנְהֶדְרִין. הסַנְהֶדְרִין היתה מועצה גדולה שהנהיגה את העם. סגנו של הלל היה חברו שַׁמַּאי. הלל נודע בכבוד שבו נהג באנשים, בענוותנותו ובִמתינות ההלכה שהִתווה. בשל תכונותיו אלה התקבלה ההלכה של בית המדרש שלו, והיא מקובלת עד היום.

סיפורי חז"ל מלמדים אותנו פעמים רבות על אנשים שמהווים דוגמה אישית והתנהגותם מעוררת התפעלות. הלל נמנה עם אנשי מופת אלה, כפי שמצטייר בסיפור זה.

"קָשֶׁה לִכְעוֹס וְנוֹחַ לִרְצוֹת"

האיש שרצה להרגיז את הלל בחר בזמן לא מתאים – זמן קצר לפני כניסת השבת, שעה שהלל התרחץ – ובנושא לא מנומס – מראה חיצוני שונה מהמקובל. הוא ניגש אליו וצעק בזלזול:  "מי כאן הלל?", וכשיצא הלל מן הרחצה, שאל אותו על צורת ראשם של עולי בבל. השאלה היתה עלולה להעליב את הלל אישית, מפני שהוא-עצמו עלה מבבל שנים אחדות קודם לכן. ואף על פי כן הוא השיב במתינות ובצורה עניינית.

המִשְׁנָה מציעה להתבונן בבני אדם ולהכירם על פי הקלות שבה הם מתרגזים ועל פי הקלות שבה הם מתפייסים. "קָשֶׁה לִכְעוֹס וְנוֹחַ לִרְצוֹת" (אבות ה יא) הוא מי ששומר על קור רוח ומרבה להתפייס.

כיצד שומר הלל על מזגו המתון? אולי הוא מאמין בטוב שבאנשים ומקבל את מעשיהם ברוח טובה.  ומה אתם חושבים?

שאלות על צורת ראשיהם של הבבליים או רוחב הרגליים של אפריקאים בעת העתיקה רחוקות מחיי הילדים, אבל - עם כל הצער בדבר - תופעות של לגלוג והקנטה מוכרות לרובם.  הסיפור שלפנינו מעניק הזדמנות לעסוק בנושאים כגון העלבה, התגרות, כעס והתאפקות. זו גם הזדמנות לעסוק בהבדל בין הצורה החיצונית של אנשים לבין המזג והמידות על פיהם חיים, ולהכיר לילדים פתגם חשוב נוסף, גם הוא מפרקי אבות: "אל תסתכל בקנקן אלא במה שיש בו".

רעיונות לשילוב הספר בגן

  • "סבלנותו של הלל" מבוסס על סיפור תלמודי. בנוסף למסר הערכי הטמון בסיפור, הוא מפגיש את הילדים עם דמות מופת ידועה מהמקורות. לפני שאתן קוראות את הספר עם הילדים רצוי להכיר לילדים את הלל. אפשר ללבוש בגדים מהתקופה ההיא (גלבייה, מצנפת או תרבוש על הראש...) ולהציג את עצמכן כהלל הזקן, תוך ציון מיהו הלל, התקופה ההיסטורית ופרטים נוספים שיכניסו את הילדים לאווירה.
  • המאייר שי צ'רקה הוסיף לאיוריו תמונה של זבוב בכל עמוד. הילדים בוודאי ישימו לב לזבוב, וזו הזדמנות יפה להרחיב: למה בחר המאייר לצייר את הזבוב? מה תפקידו בסיפור? אילו הילדים היו מתבקשים לצייר חיה מעצבנת, מה היו בוחרים? אפשר לבקש מהילדים לספר את הסיפור מנקודת מבטו של הזבוב.
  • כדי להוציא את הלל משלוותו בחר האיש לפנות אליו ברגע מאוד לא מתאים: עת ההכנות לשבת. תוכלו להרחיב בשיחה: למה הלל מתרחץ לקראת שבת? האם לילדי הגן פעולות מיוחדות שהם עושים לקראת שבת, או בהזדמנויות מיוחדות אחרות? תוכלו גם להתייחס לקושי במתן תשומת לב לאחרים כשעסוקים ולשאול את הילדים: האם יש זמנים שלא כדאי לפנות אליהם בשאלות או לבקש מהם דברים? האם הילדים יודעים מתי לא מתאים לפנות אליכן בשאלות (למשל, כשאתן מזמינות את כל הילדים למפגש, או משוחחות עם אחד ההורים)?
  • כדאי לעודד את הילדים להמחיז את הסיפור, במשחק שלהם בפינה למשחק סוציו-דרמטי וכהצגה פורמלית בפני הקבוצה (ואולי גם ההורים!). דאגו לזמינות של תחפושות ואביזרים קשורים לסיפור ולתקופה. אפשר לעטוף את הראש של "הלל" במגבת גדולה ולצרף גיגית ואביזרי אמבטיה. "החבר" יחפש את הלל, יקרא לו וימציא שאלות מוזרות. הילדים מוזמנים לבחור שאלות נוספות, ולראות כיצד הלל מצליח לשמור על קור רוח. נשמח להעלות תמונות מההצגות שלכם באתר האינטרנט של ספריית פיג'מה - http://pj./
  • בסיפור מגיע אדם אל הלל ומתגרה בו. לפעמים סיפור על דמויות רחוקות מימים עברו יכול לסייע לילדים לדבר על סוגיות רגישות בחייהם. קריאה משותפת בסיפור היא הזדמנות לשוחח עמם על התחשבות הדדית וכללי דיבור בגן, ולשמוע מהם איך הם יודעים שילד מנסה להתגרות בילד אחר, ומה עושים כשזה קורה.
  • הלל היה איש מופת אשר ידע לשלוט בכעס. גם ילדי הגן לומדים לשלוט בכעס, אם כי לא תמיד מצליחים. תוכלו להסביר לילדים את הפתגם מפרקי אבות "קשה לכעוס ונוח לרצות" תוך חיבור לחיי הילדים, ולבקש מהם להציג את הפתגם בציורים של מצבים מחיי היומיום שלהם.
  • זה לא תמיד קל לשלוט ברגשות. הסיפור מעניק הזדמנות להיזכר בספרים נוספים העוסקים בכעס, ולנהל לשיחה פתוחה עם הילדים על רגשות וביטויים לרגשות. יחד עם הילדים תוכלו לדפדף בספר ולחפש את הפנים הכועסות והפנים השלוות של הדמויות. אפשר לשחק משחק עם הילדים, בו אחד הילדים מבטא רגש בהבעת פנים בלבד, ועל חבריו לנסות לנחש את הרגש.

גננת נוספת מספרת  : "בעקבות הסיפור ישבנו בקבוצות, כל ילד בחר את מפתח הלב לסבלנות ואמר איזה דבר טוב הוא בוחר. את הבחירות תלינו בפינת הפעילות בעקבות הספרים". קישור לתמונה

From the Field

  • מספרת הגננת נעומי דוד מגן סלעית, ראש העין: " לאחר שילדי הגן שמעו את הסיפור המרתק על הלל הזקן, הם ניגשו לשולחן היצירות והכינו "חפץ מרגיע" שיוכלו להשתמש בו כשהם מרגישים כעוסים. יצירות הילדים היו נפלאות ושונות זו מזו. כל אחד בנה משהו אחר, החל מבובה מרגיעה ועד רובוט מרגיע. בימים הבאים הילדים השתמשו בבובות האלו בכל פעם שהרגישו בצורך." תמונות של הילדים מכינים לעצמם חפץ מרגיע תוכל לראות בגלריית התמונות בבחירת הספר 'סבלנותו של הלל' או בבחירת קהילת ראש העין.

סבלנותו של הלל הזקן

דבורה עומר

תרגום לרוסית של ההצעות להורים המודפסות בדפים האחרונים של הספר

 

Терпение Гилеля

Двора Омер

Дорогие родители,

Старец Гилель был одним из мудрецов Эрец Израэль эпохи Мишны и наси (президентом) Синедриона. Синедрион – это большой совет, который в то время руководил народом. Заместителем Гилеля был Шамай. Гилель известен тем, что всегда с уважением относился к людям, был скромным и старался облегчить народу исполнение законов. Благодаря этим качествам галахические вопросы обычно решают согласно школе Гилеля. Рассказы наших мудрецов (да будет благословенна их память) часто повествуют о людях, которые являются для нас личным примером, и чье поведение заслуживает уважения. Этот рассказ мы находим в Талмуде –Масэхет Шабат, лист 31.   Писательница Двора Омер, лауреат приза Израиля, обработала его для детей.

" Невспыльчивый и незлопамятный "

Человек, который хотел вывести Гилеля из себя, выбрал неподходящее время – незадолго до начала субботы, когда Гилель мылся. Он явился к дому мудреца и закричал: "Кто тут Гилель?", и когда Гилель прервал умывание и вышел к нему, задал ему вздорный вопрос о форме головы вавилонян. Этот вопрос должен был представлять личную обиду для Гилеля, так как он сам поднялся из Вавилона за несколько лет до этого. И несмотря на это он ответил на него сдержанно и по-деловому.

Мишна предлагает относиться к людям согласно тому, как легко они выходят из себя и как легко они успокаиваются.  "Невспыльчивый и незлопамятный " (Трактат "Авот", глава 5, мишна 11) – это тот, кто сохраняет спокойствие и кто старается прощать других.

Каким образом Гилель сохраняет спокойствие духа? Очевидно он верит в высокие душевные качества людей и относится к ним благосклонно.

А как вы думаете?

 

Занятия в кругу семьи

  • Обратите внимание на муху, которая сопровождает весь рассказ. Она тоже очень старается разозлить, и обычно ей это удается. Попробуйте вместе с детьми пересказать рассказ с точки зрения мухи.
  • Чтобы вывести Гилеля из себя, этот человек обратился к нему в  самый неподходящий момент: когда он готовился к субботе. Есть ли такое время, когда вам не стоит обращаться к вашим детям с вопросами или просьбами? Знают ли ваши дети, когда неудобно задавать вопросы вам?
  • Можно поставить маленький спектакль по рассказу вместе с детьми. Обвяжите голову "Гилеля" полотенцем и дайте ему таз и умывальные принадлежности. "Друг" придет к Гилелю, вызовет его и придумает свои собственные странные вопросы. Мы предлагаем вам сфотографировать спектакль и прислать фотографии  нам -  pjisrael.org .
  • В рассказе человек приходит к Гилелю и вызывает его на конфликт, задавая издевательские вопросы. Почти каждый ребенок сталкивался с жестокостью. Совместное чтение рассказа дает возможность побеседовать с детьми и услышать от них, как можно понять, что кто-то издевается над своим сверстником, и что нужно делать в таком случае.
  • Приготовьте пену для ванны, какой не было даже у Гилеля: возьмите кусочек старого мыла, натрите его на терке, добавьте горячую воду и взбейте, перемешивая, до появления густой пены. Можно добавить несколько капель пищевых красителей – и детям будет приятно искупаться в такой особенной ванне.
  • Гилель – это образец человека, умеющего справляться с гневом. Что помогает нам держать себя в руках? Можно сделать с детьми куклу, представляющую Гилеля. Дети смогут посоветоваться с ней и рассказать ей о том, что помогает им сдерживаться. Куклу можно сделать из старого носка. Нарисовать или приклеить два глаза, белые волосы из ваты, можно даже сделать шапку. Продеть в носок руку, и кукла может отвечать на вопросы детей и родителей и рассказывать разные истории. Это даст вам возможность показать детям разные способы оставаться спокойными в критические минуты.

סבלנותו של הלל הזקן

דבורה עומר

תרגום לאנגלית של ההצעות להורים המודפסות בדפים האחרונים של הספר

The Patience of Hillel the Elder / Dvora Omer (Based on a Talmudic tale)

Dear Parents,

Hillel the Elder

Hillel the Elder was a famous Jewish leader and a renowned sage and scholar during the time of the Mishnah, and served as head of the Sanhedrin.  The Sanhedrin was a great council that governed the nation.  Hillel’s deputy was his friend, Shammai.  Hillel was known by the respect with which he treated others, by his modesty and by the moderation with which he set forth Jewish law.  Because of these characteristics his rulings were accepted, and they are acknowledged to this day.

Tales of our sages ("Chazal") often teach us about people whose lives serve as models and whose behavior is exemplary.  The story "The Patience of Hillel the Elder" appears in the Babylonian Talmud, Masechet Shabbat, page 31.  The renowned Israeli author Dvora Omer adapted this tale for young children.

One who with difficulty gets angry, and is easily appeased

The man who tried to annoy Hillel the Elder chose an inconvenient time – just before the start of the Sabbath, while Hillel was washing himself – and a particularly rude topic – unusual physical appearances. He approached him and yelled disrespectfully: “Who here is Hillel?”, and when Hillel came out from the bath house, he asked him about the shape of the heads of immigrants from Babylonia. This question should have offended Hillel personally, as he himself had arrived from Babylonia just several years before.  And yet, Hillel responded with moderation and to the point.

The Mishnah teaches us to pay heed to the ease with which people become angry and the ease with which they are appeased.  “One who with difficulty gets angry, and is easily appeased" (Pirkei Avot, ch. 5, verse 14) refers to a person who remains calm and cool-headed.

How does Hillel keep his mild temperament?  Perhaps he believes in the good in people, and accepts what they do good-naturedly.  What do you think?

Family Activities

  • Notice the fly in the illustrations that accompany the story: It, too, tries to irritate, and usually, it succeeds.  Try to tell the story with your children from the fly's vantage point.
  • In order to shake Hillel out of his tranquility the man chose to approach him at a very inconvenient time of day: just before the start of the Sabbath.  Are there times when it is not advisable to ask your children questions or to request something of them?  Do your children know when it is not advisable to ask you questions?
  • You can act out the story with your children. You can wrap the head of “Hillel” with a large towel, and add a tub and bath accessories.  The “friend” can look for Hillel, call out to him and make up strange questions of his own.  You are invited to photograph your skit and send the pictures to the Sifriyat Pijama website: pj./.
  • In the story a man approaches Hillel and attempts to provoke him. Coping with provocation is a task required of almost all young children. The story about Hillel may present an opportunity for family discussion on the topic of teasing and provocation, and an invitation for your children to describe how they know when one child is trying to provoke another, and what one can do when this happens.
  • You can make your own bubble bath: Take some old soap and shred it with a grater into a bowl.  Add warm water and whip it with a mixer until you get thick suds.  You can add a few drops of food coloring to the suds.  The children will enjoy bathing with the special suds they made with you!
  • Hillel was an exemplary figure who knew how to control his anger. What helps us overcome our anger?  You can prepare a "Hillel doll" with your children. The children can ask for advice from the doll and tell it what helps them get over their anger.  Make the doll from an old sock, on which you can draw a mouth, glue two eyes, and add white hair from cotton wool. You can even make a hat for the doll.  Place your hand inside the sock, and have the doll answer the children’s or parents’ questions and make up new stories. This is also an opportunity for you to share with your children ways that help you cope with anger when it arises.