Kindergarten Books > The King’s Gold Shoes

The King’s Gold Shoes

Written by Nurit Yuval / Illustrations: Shai Charka / Publisher: Dani Books

Distribution: 110,000 copies in 2014

A rhyming adaptation of a tale of the Wise Men of Chelm, shows how paying too much attention to outward appearance can lead to ridiculous outcomes. When the people of Chelm insist that even the king’s shoes reflect his exalted status, he ends up with gold shoes he cannot wear.  The legend introduces young children to a well-known example of Jewish folklore, and invites parents and children to discuss ways to give and receive genuine respect.

Family Activities

A rhyming rendition of an amusing tale about the Wise Men of Chelm, that shows how paying excessive attention to appearance and status symbols can lead to absurd situations. The story, illustrated by Shai Charka, introduces young children to the “Wisdom of Chelm,” one of the most celebrated ...

Read More   

Classroom Activities

גננת יקרה,  בפולקלור היהודי ידועים סיפורים רבים על חכמי חלם, המתרחשים על רקע החיים בעיירה חלם שבפולין לפני כמאתיים שנה. הסיפורים עברו מפה לאוזן בגרסאות רבות ונקבצו ...

Read More   

The King’s Golden Shoes / Nurit Yuval

Illustrations: Shai Charka

A rhyming rendition of an amusing tale about the Wise Men of Chelm, that shows how paying excessive attention to appearance and status symbols can lead to absurd situations. The story, illustrated by Shai Charka, introduces young children to the “Wisdom of Chelm,” one of the most celebrated examples of Jewish folklore, and explores how to bestow honor—and how to receive it.

Dear Parents,

Jewish folklore features many tales of the wise men of Chelm, set against the background of life in the town of Chelm in Poland, some 200 years ago. These tales were passed on orally, with multiple versions of the same tale, and were collected and anthologized by Shalom Aleichem, Isaac Bashevis Singer, and other authors. The wise men of Chelm are fools who concoct absurd solutions to the problems facing their community. Isaac Bashevis Singer ended his chronicles of Chelm with this statement: “The whole world is one great Chelm.” Perhaps the Chelm stories are so beloved and amusing precisely because each of us, at times, behaves in ways that aren’t rational or sensible.

“Whosoever pursues honor, honor flees from him” (Mesilat Yesharim 26)

 The story of the king of Chelm’s golden shoes explores with a mixture of humor and irony the ways in which we bestow and receive honor, and raises broader questions regarding the issue of honor.  Why is the king not treated with the honor his title deserves? What happens to a person or society that gets caught up in the external trappings of honor? Jewish tradition addresses the issue of honor in great depth. Numerous sources admonish us that to chase after honor makes a person behave contemptibly, and that one should be more careful of others’ honor and less preoccupied with one’s own.

פעילות בחיק המשפחה

  • Flip through the book, paying particular attention to the illustrations by Shai Charka. How did the illustrator choose to depict the behavior of the people of Chelm? You might ask your children to suggest other ways that the people of Chelm could have conveyed honor and esteem for their
  • What makes you laugh? The Chelm stories paint human behavior in a ridiculous and amusing light. Similar tales -- about Jucha, Hershele, and Chusham -- appear in different cultures. Do you know any stories about these characters? You can look at home or at the library for more collections of humorous folktales and share them with your
  • Spread a towel or rag on the floor, to symbolize the mud in Chelm’s streets, and use simple costumes and props (shoes, hats, scarves) to act out the
  • The people of Chelm look for a way to distinguish the king from the rest of the townspeople, because it’s important that he “be honored at his full value.” After you read the story, discuss the value of deeds vs. status and honor. Ask your children what they think makes someone worthy of being honored?
  • After reading the story, your children could try being “King for a Day.” A pretty scarf or shawl can be made into a robe; they can borrow mom’s or dad’s shoes; you could work together to make a crown. How does it feel to be like the king in the story? How do the onlookers (you--their parents!) honor him?

גננת יקרה, 

בפולקלור היהודי ידועים סיפורים רבים על חכמי חלם, המתרחשים על רקע החיים בעיירה חלם שבפולין לפני כמאתיים שנה. הסיפורים עברו מפה לאוזן בגרסאות רבות ונקבצו באוספים של שלום עליכם, של יצחק בשביס זינגר ועוד. חכמי חלם מתוארים כאנשים טיפשים, שמעלים פתרונות מגוחכים לבעיות העיירה. הסופר יצחק בשביס זינגר חתם את קובץ סיפורי חלם שלו באמירה "כל העולם הוא בבואה גדולה של חלם". אולי סיפורי חלם אהובים ומשעשעים דווקא כי כל אחד מאיתנו נוהג לעתים בניגוד להיגיון.

 

"כל הרודף אחר הכבוד, הכבוד בורח ממנו" (מסילת ישרים כו)

הסיפור על נעלי הזהב של המלך של חלם עוסק באופן משעשע ואירוני בדרכים לחלוק כבוד ולקבלו ומעורר מחשבות רחבות יותר בנושא הכבוד. מדוע אין המלך זוכה לכבוד המגיע לו? מה קורה לאדם או לחברה שעסוקים בגינוני כבוד חיצוניים? במסורת היהודית יש התייחסות רחבה ועמוקה לנושא הכבוד. מקורות רבים מזהירים אותנו שהרדיפה אחר הכבוד גורמת לאדם להתבזות, ועל האדם להיות זהיר יותר בכבודם של אחרים ועסוק פחות בִּכבוד עצמו.

"אל תסתכל בקנקן אלא במה שיש בו" (אבות, ד', כ')

אנשי חלם מחפשים סימן היכר שיבחין בין המלך ליתר תושבי העיירה, כי חשוב ש"יכבדו אותו כערכו". טבעי לשים דגש על המאפיינים החיצוניים של אנשים – מבנה גוף, לבוש, וכדומה. אבל סממנים חיצוניים לא תמיד מעידים על ערכו של האדם, על  התכונות  החשובות באמת, שאינן נראות לעין. האמרה הידועה ממסכת אבות מזכירה לנו כי פנימיות האדם חשובה, ולא לבוש או מראה חיצוני.

התובנה כי ערכו של האדם נמדד בפנימיותו ולא בסממנים חיצוניים נבנית לאורך השנים, על בסיס ניסיון חיים, חינוך והיכרות עם העולם. לגננת תפקיד חשוב בטיפוח הרגישות של ילדים צעירים לתכונות הנסתרות של חבריהם, ולהדרכתם להסתכל (גם) "בתוך הקנקן".

רעיונות לשילוב הספר בגן

  • כדאי לחלק את עותקי הספר לילדים ולאפשר להם לדפדף ולהתבונן באיורים של המאייר שי צ'רקה. האם התמונות הצחיקו את הילדים? האם משהו הפריע להם? אפשר לשאול את הילדים כיצד בחר המאייר להציג את התנהלותם של אנשי חלם?
  • מה מצחיק אתכם? "נעלי הזהב של המלך" מצטרף לאוסף סיפורי חלם אשר מציגים התנהגויות אנושיות באור משעשע ומגוחך. מעשיות דומות אודות ג'וחא, הרשל'ה וחושם מופיעות במסורת של עדות שונות. אפשר לבקש מהילדים והוריהם לחפש בבית או בספרייה סיפורים נוספים על הדמויות הללו, לחלוק אותם יחד ולהביא אותם לשיתוף ולתצוגה בגן.
  • בעקבות הסיפור תוכלו לשוחח על מעשים, על מעמד ועל כבוד. תוכלו לשאול את הילדים מה לדעתם הופך אדם לראוי לכבוד, ומי מכובד בעיניהם. אפשר לקרוא שוב את הסיפור, להתבונן בתמונה של אסיפת אנשי העיירה ולבקש מהילדים להציע לאנשי חלם דרכים אחרות להביע כבוד והערכה למלך.
  • הילדים יכולים להמחיז את הסיפור בגן. רצוי גם לצייד את פינת הבובות ותחפושות באביזרים מתאימים לסיפור, כדי לעודד שילוב הסיפור במשחק הסוציו-דרמטי של הילדים.
  • בחברה המודרנית כמעט ולא נותרו מלכים. אפשר לשוחח עם הילדים על המעמד של מלכים, להזכיר להם סיפורים נוספים על מלכים, מלכות, נסיכים ונסיכות – ולהשוות ביניהם. בעקבות הסיפורים השונים הילדים יכולים להיות "מלך/מלכה ליום אחד": אפשר להפוך צעיף או מטפחת לגלימה, לנעול נעליים מיוחדות ולהכין כתר. איך ההרגשה להיות כמו מלך או מלכה, איך מתנהגים, איך מדברים? איך הצוות וילדי הגן האחרים חולקים להם כבוד?
  • הצעה קלה להדגים לילדי הגן את הפתגם "אל תסתכל בקנקן אלה במה שבתוכו": לוקחים שתי קופסאות פשוטות ומקשטים אחת בנייר אריזה זוהר ומהודר. אל תוך הקופסה המקושטת מכניסים כמה אבנים פשוטות, ובתוך הקופסה הפשוטה – סוכריות או עוגיות מיוחדות. מעבירים את הקופסאות בין הילדים ושואלים אותם איזו היו רוצים לקבל כמתנה. אחרי שפותחים את הקופסאות ומסבירים את הפתגם, אל תשכחי לחלק לילדים את הממתק!

מימי לוי, הגננת של גן תמר בשוהם בשיתוף עם פאני הסייעת, גבריאלה הגננת המשלימה וילדי הגן הכינו "חנות נעליים" בעקבות הסיפור "נעלי הזהב של המלך".

גם הוריהם של  ילדי הגן היו שותפים ליוזמה המבורכת ודאגו לשלוח לגן נעליים וקופסאות נעליים.

הילדים תמחרו את הנעליים על-פי קריטריונים שנקבעו בקבוצה, סידרו את החנות והחליטו על כללים להתנהלות תקינה.

הפעילות היתה חווייתית, משמעותית ומלמדת עבור הילדים וגם עבור צוות הגן.

הילדים וההורים נהנו מהפעילות המתמשכת שנגעה בתחומי דעת שונים כגון: תכנון, איסוף, מיון, בחירות דמוקרטיות, בניית כללים, סידור וארגון.

צוות ספריית פיג'מה מודה למפקחת אהובה, למימי הגננת, לצוות הגן, לילדים ולהוריהם על ששיתפו אותנו בחוויה המיוחדת והמקסימה.

                


בגן סלעית בבאר שבע של הגננת מירי ארדסטי כל ילד הכין זוג נעלים המתאים למלך.


ורדה אבוטבול גננת גן פשוש בטבריה לימדה את הילדים אוצר מילים של חכמת חלם, המחיזה את ההצגה ושוחחה עם הילדים על ההשלכות בחיי היום יום.


ילדי גן  אופק ברמלה והגננת דנה דרייפוס יצרו נעליים מחומרים שונים והציגו את התוצרים בתערוכה


עליזה כהן גננת גן כרמלית בחולון שוחחה עם הילדים על חשיבות כבוד האדם ועל כך שאנשים נמדדים על פי מעשיהם ולא על פי רכושם וממונם.


כתבה לנו מעין כתר גננת גן תות בקיבוץ ברור חיל: תוך כדי קריאת הספר  שוחחנו על המושגים המופיעים בו - כבוד, חלם וכו'. עצרנו באמע הקריאה והילדים  שמשו ''חכמי חלם'' ויעצו עצות שונות. בתום הקריאה הבאתי חתיכת בד וכל ילד השתמש בה באופן שהפך אותו למלך לרגע ושאר הילדים כיבדו אותו בקידה.


הגננת נעמה עזרא מגן עירית ברחובות שוחחה עם  הילדים על מאפיינים של בעלי מקצוע והזמינה את אחד האבות בגן שהוא איש צבא קבע לספר על עבודתו, על המדים שהם הבגדים הייצוגיים שלו ועל הסמלים שעל המדים.


הגננת ענת אלחנאתי מגן לילך באריאל מציעה משחקים סביב מוטיב הנעליים: הילדים יושבים במעגל וכל הנעלים בערמה במרכז המעגל. לסימן מוסכם כל ילד מוצא את זוג הנעליים שלו ונועל במהירות. משחק נוסף: הנחתי על הרצפה כל מיני סוגי נעליים ( נעלי בית, נעלי עבודה, נעלי יציאה, נעלי בלט, כפכפים,  סנדלים, מגפיים, נעלי צבא). אחד הילדים היה צריך לתאר נעל והילדים צריכים לנחש באיזו נעל מדובר. במשחק השלישי משתמשים בסוגי הנעליים מהמשחק  השני וכל ילד בתורו עושה פנטומימה של פעולה והילדים מנחשים איזה נעליים מתאימות לפעולה (למשל תנועות ריקוד מתאימות לנעלי בלט או לנעלי ריקוד).  כמו כן נערכה שיחה על חלקי הנעל, על החשיבות של נעליים וסיפרנו בגן סיפורים שעוסקים בנעליים כמו סינדרלה, הסנדלר והגמדים ועוד.


בגן תמר בקיבוץ משגב יצרו הילדים, עם הגננת ליאורה נגרין, נעליים מסוגננות מנעליים ישנות


.אתי לוגסי גננת גן חמנית בקריית ים לימדה בגן את ערך הצניעות וערך שווה בין שווים.


בגן שיבולת במיתר  של הגננת שירה סופר יצרו פינת חכמי חלם בה ילדים פתרו בעיות על ידי מתן עצות משעשעות ויעילות.


תודה למיכל זמיר, ששלחה לנו תמונות מאירוע להורים וילדים בברלין, גרמניה סביב הסיפור "נעלי הזהב של המלך".

מיכל כתבה:

"היום מספרת הסיפורים שלנו יפעת מאור סיפרה את הסיפור 'נעלי הזהב של המלך'. דיברנו על ההבדל בין עטיפה ותוכן,

בין הקנקן ותוכו. המחשנו זאת בעזרת קופסא מוזהבת מלאה אבנים פשוטות לעומת קופסת עץ פשוטה מלאה בעוגיות וניל

טעימות וריחניות שאפינו. דיברנו גם על כבוד ועל איך משיגים אותו, והמשכנו עם שעת יצירה בה יצרנו כתר מוזהב מעוטר

באבנים יפות. רוב תודות!"

From the Field

נעלי הזהב של המלך

 

מאת: נורית יובל  |  איור: שי צ'רקה

 

תרגום לרוסית של ההצעות להורים המודפסות בדפים האחרונים של הספר

 

 

 

Золотые туфли короля Обработка: Нурит Юваль Иллюстрации: Шай Чарка

Дорогие родители!

В еврейском фольклоре хорошо известны многочисленные  рассказы  о   Хелмских мудрецах, которые разворачиваются на фоне жизни в городке  Хелм  в Польше около двухсот лет назад. Эти рассказы передавались из уст в уста в разных вариациях  и были   впоследствие   собраны   в   сборники Шолом Апейхемом, Ицхаком Башевис Зингером и другими. Хелмские мудрецы представлены глупцами, которые находят смехотворные решения для проблем в жизни городка. Писатель Ицхак Башевис Зингер закончил сборник своих рассказов о Хелмских мудрецах словами " весь мир — один большой Хелм". Может быть, Хелмские рассказы так забавны и любимы, потому что каждый из нас иногда ведет себя в разрез с логикой.

«Каждый, кто гонится за почетом, — почет бежит от него. А того, кто бежит от почета, почет преследует»  Месилат йешарим, гл. 15))

Рассказ о золотых туфлях Хелмского короля забавно и иронично описывает способы оказания почета и вызывает более широкие раздумья о том, что такое почет. Почему король не удостаивается заслуженного им уважения? Что случается с человеком или обществом, которых интересуют только внешние признаки почета и уважения? В еврейской    традиции    глубоко разрабатывается тема почета. Многие  источники предупреждают нас, что гонка за почестями может  кончиться  позором,  и  что нужно уважительнее относиться к другим людям и быть менее тщеславным.

Занятия в кругу семьи

- Полистайте вместе книжку и порадуйтесь забавным рисункам художника- иллюстратора Шая Чарки. Предложите детям рассказать вам содержание книги своими словами.Интересно спросить детей, что они находят смешным в рисунках и в рассказе.

-   Что   нас   смешит?   Хелмские   рассказы представляют человеческое  поведение  в комичном и забавном свете. Похожие похождения Джохи, Гершеле и Хошема есть у евреев - выходцев из разных стран. Знакомы ли вам другие подобные истории? Можно поискать дома или в библиотеке сборники таких рассказов и прочитать их с вашими детьми.

  • Можно расстелить на полу полотенце или тряпку, которые будут изображать грязь на улицах Хелма, и с помощью костюмов и простых аксессуаров (туфель, материи, головных уборов) инсценировать рассказ.
  • Жители Хелма ищут какой-либо признак, который отличал бы короля от остальных жителей городка, потому что им важно "оказать причитающуюся именно ему честь". По следам рассказа вы можете побеседовать с детьми о делах человека, о его положении и об уважении. Можно спросить их, что делает человека достойным уважения. Попросите их предложить жителям Хелма другие способы выразить уважение  и оказать почет королю.
  • По следам рассказа дети могут сделаться "королями  на   один   день".   Можно превратить  шарф  или  платок в  мантию,  надеть  мамины  или папины туфли и вместе сделать корону. Как чувствует себя король, похожий на короля  из  рассказа?  Как публика (вы!) оказывает ему почет?

Желаем вам приятного чтения и интересной беседы!

נעלי הזהב של המלך

 

 

 

מאת: נורית יובל  /  איורים: שי צ'רקה

 

 

The King’s Golden Shoes / Nurit Yuval Illustrations: Shai Charka

A rhyming rendition of an amusing tale about the Wise Men of Chelm, that shows how paying excessive attention to appearance and status symbols can lead to absurd situations. The story, illustrated by Shai Charka, introduces young children to the “Wisdom of Chelm,” one of the most celebrated examples of Jewish folklore, and explores how to bestow honor—and how to receive it.

Dear Parents,

Jewish folklore features many tales of the wise men of Chelm, set against the background of life in the town of Chelm in Poland, some 200 years ago. These tales were passed on orally, with multiple versions of the same tale, and were collected and anthologized by Shalom Aleichem, Isaac Bashevis Singer, and other authors. The wise men of Chelm are fools who concoct absurd solutions to the problems facing their community. Isaac Bashevis Singer ended his chronicles of Chelm with this statement: “The whole world is one great Chelm.” Perhaps the Chelm stories are so beloved and amusing precisely because each of us, at times, behaves in ways that aren’t rational or sensible.

“Whosoever pursues honor, honor flees from him” (Mesilat Yesharim 26)

 

The story of the king of Chelm’s golden shoes explores with a mixture of humor and irony the ways in which we bestow and receive honor, and raises broader questions regarding the issue of honor.  Why is the king not treated with the honor his title deserves? What happens to a person or society that gets caught up in the external trappings of honor? Jewish tradition addresses the issue of honor in great depth. Numerous sources admonish us that to chase after honor makes a person behave contemptibly, and that one should be more careful of others’ honor and less preoccupied with one’s own.

Activities You Can Do at Home

 

 

  • Flip through the book, paying particular attention to the illustrations by Shai Charka. How did the illustrator choose to depict the behavior of the people of Chelm? You might ask your children to suggest other ways that the people of Chelm could have conveyed honor and esteem for their
  • What makes you laugh? The Chelm stories paint human behavior in a ridiculous and amusing light. Similar tales -- about Jucha, Hershele, and Chusham -- appear in different cultures. Do you know any stories about these characters? You can look at home or at the library for more collections of humorous folktales and share them with your
  • Spread a towel or rag on the floor, to symbolize the mud in Chelm’s streets, and use simple costumes and props (shoes, hats, scarves) to act out the
  • The people of Chelm look for a way to distinguish the king from the rest of the townspeople, because it’s important that he “be honored at his full value.” After you read the story, discuss the value of deeds vs. status and honor. Ask your children what they think makes someone worthy of being honored?
  • After reading the story, your children could try being “King for a Day.” A pretty scarf or shawl can be made into a robe; they can borrow mom’s or dad’s shoes; you could work together to make a crown. How does it feel to be like the king in the story? How do the onlookers (you--their parents!) honor him?

We wish you happy reading and great conversation!