Kindergarten Books > The Tractor in the Sandbox

The Tractor in the Sandbox

Text: Meir Shalev / Illustrations: Yossi Abulafia / Pulisher: Am Oved

Distribution: 3000 books in 2000; 45,000 in 2001; current year distributed in Junuary 2017

When a tractor that has labored hard in the fields for many years grows old and worn, it is set aside to become a children’s climbing toy. The tractor’s trusty partner and friend, Uncle Aaron, steals out in the night, oils the tractor, gives it a fresh coat of paint, and provides it with a new lease on life. The story, composed by one of Israel’s best known contemporary writers, focuses on the value and purpose people have at all stages of life.

Family Activities

Dear Parents, When a hardworking tractor retires after years of working in the fields, it is dismissed from all its duties in the village. Luckily Uncle Aaron, the old pioneer and the tractor's loyal partner, helps him get back on the road – this time with a new mission. "Respect your elder" ...

Read More   

Classroom Activities

Dear Parents,
When a hardworking tractor retires after years of working in the fields, it is dismissed from all its duties in the village. Luckily Uncle Aaron, the old pioneer and the tractor's loyal partner, helps him get back on the road – this time with a new mission.

"Respect your elder" (Leviticus, 19:32)
The red tractor coughs, Uncle Aaron gets tired, and the young tractor-driver who arrives in the village calls them names and asks to have them replaced with newer equipment. In a round-about and sensitive fashion, this story touches upon growing old, the beauty of old age and life experience, and the contribution every person – young or old – can make to the community.

"He who works the land shall have plenty of bread" (Proverbs, 28:19)
Growing our food requires a collaboration with nature. Farmers pay attention to seasons, rain, sunshine and animals, and are very familiar with the earth.
The pioneers who immigrated to Eretz Israel sought to tie themselves to this earth. They chose to live in rural areas and practice agriculture. The first settlers wanted to renew Jewish life in this country by familiarizing themselves with nature and the land. By doing so they followed one of their key values – working the soil – for "He who works the land shall have plenty of bread" (Proverbs, 28:19).

פעילות בחיק המשפחה

  • Uncle Aaron and the tractor work the land together: they pull, mow, plow, harrow, fertilize, reap, and tug. There are so many words by which to describe working in the field! You may want to look at the book's illustrations together, and try to identify which type of work is being carried out in each one.
  • You may like to look at Uncle Aaron's face. Does he seem to be enjoying his work? What do you think he finds enjoyable? Had Uncle Aaron invited you to join him, which type of work would you have wanted to perform with him, and why?
  • You could ask Grandpa, Grandma or an older friend to do something with your child that requires life experience and knowledge. For instance: cooking, creating or building something together, learning a song or a few words in a foreign language, or planting some flowers.
  • The red tractor went through several "phases": it worked the soil; served as a children's toy; and finally drove the kids to fieldtrips. Do you have an item or object that is no longer useful? You may enjoy finding a new use for it together (a cracked bowl can serve as a flowerpot, old clothes can form a costume, etc.).
  • Perhaps you would like to build a tractor together using materials you have at home: cardboard tubes, bottle caps, old boxes, etc. You could paint it the most suitable color for a tractor, and get to work!

גננת יקרה,

"הטרקטור בארגז החול" מעניק הזדמנות לשוחח עם ילדי הגן על הזדקנות של אנשים וחפצים, על יופי השֵׂיבה וניסיון החיים המאפיינים זקנים, לעומת כוח הגוף שיש לצעירים.  אפשר להרחיב ולשוחח בגן על הקשרים שיש לילדים עם אנשים מבוגרים במשפחה ובקהילה, ולהשוות אותם עם יחסים שיש להם עם בני גילם או עם הוריהם. 

רעיונות לשילוב הספר בגן

  • והדרת פני זקן "מפני שיבה תקום והדרת פני זקן" (ויקרא י"ט, ל"ב). התורה מלמדת כמה חשוב לנהוג בהדר וכבוד באדם זקן. דרך אחת להתייחס בכבוד כלפי אדם מבוגר היא לקום לכבודו. כדאי לשוחח עם הילדים: למה חשוב לקום בשביל אדם זקן? באילו דרכים נוספות אפשר לכבד אנשים מבוגרים?
  • זקנים הם מי שהתברכו בשנות חיים רבות. לפעמים גופם נחלש, אבל יש להם הרבה נסיון וחכמה. חז"ל אמרו: מה הוא זקן? ראשי תיבות "זה קנה חכמה". (תלמוד בבלי, קידושין ל"ב, ב). האדם הזקן לא קנה את חכמתו בכסף. אפשר לשאול את הילדים: כיצד לדעתם הוא "קנה" את חכמתו?
  • סבא וסבתא בגן הילדים: כיצד אתם מציינים את יום המשפחה בגן? בעקבות הסיפור תוכלו להרחיב את הפעילות ולציין יום סבים וסבתות בגן. אפשר להזמין את האורחים לספר על ילדותם, להביא חפצים או משחקים של פעם, לערוך פעילות משותפת עם הילדים – וכמובן, להקריא ספרים לילדים.
  • בהצעות להורים הצענו למשפחות להזמין את סבא, סבתא או מכר מבוגר ולעשות עם הילדים דבר בו ניסיון החיים והידע שלהם באים לידי ביטוי. למשל: לבשל, ליצור או לבנות יחד, ללמוד שיר או כמה מילים בשפה זרה וכד'. אפשר לבקש מההורים לשלוח עם ילדיהם תוצרים או צילומים של הפעילות המשותפת.
  • לגנים רבים מגיעים מתנדבים, אם במסגרת תכנית זהב בגן, אם באופן פרטני. הסיפור מעניק הזדמנות להכיר את נסיון החיים של המתנדבים הללו ולהוקיר להם לדוגמא: "תִּפְאֶרֶת בַּחוּרִים כֹּחָם; וַהֲדַר זְקֵנִים שֵׂיבָה" (משלי כ':29) "והדרת פני זקן" (ויקרא יט:לב) "עֲטֶרֶת זְקֵנִים בְּנֵי בָנִים וְתִפְאֶרֶת בָּנִים אֲבוֹתָם" (משלי י"ז:6)
  • אפשר לבחור פתגם ולהכין תערוכת כרזות בנושא הזקנה והיחס לזקנים. ניתן לתת את הכרזות כמתנה לסבא או סבתא, דודא ו דודה.
  • ביקור בבית אבות: האם יש בסביבתכם בית אבות או מועדון לגיל הזהב? גנים רבים פיתחו מערכות יחסים של קבלה ונתינה עם מוסדות וארגונים בקהילה. אם מתאים, הילדים יכולים להציג בפני הקבוצה את הסיפור "הטרקטור בארגז החול", לשיר איתם שירים, ולהמשיך לפתח את הקשר לאורך השנה.
  • "עוֹבֵד אַדְמָתוֹ יִשְׂבַּע לָחֶם" - ערך עבודת האדמה באתר "זמרשת" יש שפע של שירים הקשורים לעבודת האדמה וחוויות של החלוצים, אותם תוכלו ללמד את הילדים ולשיר ביחד. לדוגמא: "פה בארץ חמדת אבות" http://zemer.co.il/song.asp?id=150 מי יבנה בית בתל אביב http://www.zemereshet.co.il/song.asp?id=368 שורו הביטו וראו http://zemer.co.il/song.asp?id=134
  • הרבה מלים - הרבה פעולות בשדה הסיפור מתרחש ביישוב חקלאי. איפה מתגוררים ילדי הגן שלך? האם הם גרים במושב או קיבוץ, בעיר גדולה או ביישוב קטן? אפשר להשוות את הנוף והעיסוקים בסיפור עם אלה המוכרים לילדים. הטרקטור ודוד אהרֹן עובדים בכל מיני עבודות בשדה. הם מובילים, מכסחים, חורשים, משׂדדים, מזבלים, קוצרים, גוררים. לכל פעולה מילה מיוחדת. אפשר להכין פינות חקר בנושא עבודת השדה: סוגים של מכונות חקלאיות, מנוע – איך מטפלים בו , סדר פעולות של תהליך בשדה - מזריעה עד קציר.
  • תזמורת של מכונות: "פק פק פק" הקולות שמשמיע הטרקטור של הדוד אהרון הם חלק חביב בהקראת הסיפור. האם יש לכם ספרים נוספים בספריית הגן, בהם יש קולות מיוחדים? זו הזדמנות להשוות בין הספרים השונים. אפשר לחגוג את צלילי הסיפורים, ולהקים תזמורת של קולות עבודה! כל קבוצת ילדים תקבל קול ותנועה. על-פי "ניצוח" הגננת, מצטרף כל קול אל התזמורת.
  • "... לקחו את הטרקטור הישן ושלחו אותו לגן הילדים... איזה בושה." האמנם? הסיפור מניח כי לא נאה להפוך טרקטור ישן לצעצוע ילדים, אך להרבה גנים יש חצר גרוטאות. אפשר לקרוא יותר על חצר הגרוטאות ותורתה החינוכית של מלכה האס באתר הקיבוצים - http://www.kibbutz.org.il/itonut/2009/dafyarok/090122_malka_has.htm , ובסרטון יוטיוב: http://www.youtube.com/watch?v=nk2C5Y6DcrE

From the Field

  • לאה לוי גן תל"י "אקסודוס": קראנו את הספר ביחד ושיתפנו את הילדים בדיון מה זה אומר? "והדרת פני זקן". הזמנו לגן סבא וסבתא של ילדים שיספרו לנו במה הם עבדו כשהיו צעירים ומה הם אהבו לעשות במיוחד. הם גם סיפרו לנו על היחס של הנכדים כלפיהם בהמשך הכנו לכבודם ציורים ולמדנו על כיבוד הורים ומבוגרים. דליה גלרון גן חמניות נצרת עלית: יש לנו "סב גן" - מאוד אהוב על הילדים. הוא חלק בלתי נפרד מהגן, הוא תורם רבות לגן, והגן תורם לו, אנו חוגגים לו יום הולדת ומכבדים אותו. סיגלית שור גן אביטל בגלבוע: בעקבות הסיפור הלכנו לטייל ברחבי המושב וחיפשנו סוגים שונים של טרקטורים והתוודענו להמונים וגם הוזמנו לבית של אחד הילדים ולהם יש מבחר של סוגי טרקטורים , כשהגענו לגן הילדים ציירו וניסו לצייר את הטרקטור שלהם. חלי שורגי גן צלף נצרת עילית: לקראת חג השבועות, שוחחנו על החיטה והירקות והפירות. ביקשתי מהילדים לצייר או לכתוב בבית את תהליך הצמיחה של החיטה או הירקות מהזרע ועד הצלחת שלנו. הילדים כתבו וציירו, כל אחד בדרכו המיוחדת, והסבירו לילדים האחרים את התהליך מהזרע ועד לפרי או מזרע החיטה עד לאפיית הלחם. אסתר חממי גן תל"י קרית גת: צבענו צמיגים בחצר, היה כיף! סמדר בן אברהם גן תל"י אשקלון: הספר התחבר לנו לחג השבועות, לקציר ולתכונה המרובה סביב הקציר. אמא שעובדת במושב הזמינה אותנו להגיע לשדה החיטים והילדים התנסו בחוויית הקציר. שוחחנו על כלי הקציר של ימינו ובמקום הדגימו לנו את הכלים הישנים שדרשו הרבה מאמץ בזמן הקציר. גלית בן ציון גן תלמים רשת תל"י ההורים התבקשו יחד עם הילדים להכין טרקטורים משימוש חוזר של חומרים והתוצרים הוצגו בגן, לאחר מכן ערכנו בחירות בטרקטור הכי מוצלח לפי קריטריונים שבנינו יחד עם הילדים והטרקטור הכי מוצלח נלקח למשרדיי העירייה. רונית אליהו גן טיפולי "אור" בעפולה: כל אחד ואחד מהילדים הקריא את הסיפור לכלל קבוצת הילדים במפגש צהריים. גננות בנצרת עילית ערכו פעילות בשיתוף עם "עולמות" לכלל הילדים וההורים המשתתפים בתכנית, הילדים צפו והשתתפו ב"שעת סיפור" וההורים שמעו במקביל הרצאה על חשיבות הקריאה לילדים ועל הספר, ואח"כ קבלת שבת חגיגית לכולם. אורלי ברזק גן אלון – יזרעאל גלבוע : את הפעילות עם הספר עשיתי בשבוע הספר. השנה התמקדנו בסופר מאיר שלו וערכנו הכרות מעמיקה עם ספריו והקשר בין הסופר למאייר (יוסי אבולעפיה).
  • דליה גלרון גן חמניות נצרת עלית: יש לנו "סב גן" - מאוד אהוב על הילדים. הוא חלק בלתי נפרד מהגן, הוא תורם רבות לגן, והגן תורם לו, אנו חוגגים לו יום הולדת ומכבדים אותו.
  • סיגלית שור גן אביטל בגלבוע: בעקבות הסיפור הלכנו לטייל ברחבי המושב וחיפשנו סוגים שונים של טרקטורים והתוודענו להמונים וגם הוזמנו לבית של אחד הילדים ולהם יש מבחר של סוגי טרקטורים , כשהגענו לגן הילדים ציירו וניסו לצייר את הטרקטור שלהם.
  • חלי שורגי גן צלף נצרת עילית: לקראת חג השבועות, שוחחנו על החיטה והירקות והפירות. ביקשתי מהילדים לצייר או לכתוב בבית את תהליך הצמיחה של החיטה או הירקות מהזרע ועד הצלחת שלנו. הילדים כתבו וציירו, כל אחד בדרכו המיוחדת, והסבירו לילדים האחרים את התהליך מהזרע ועד לפרי או מזרע החיטה עד לאפיית הלחם.
  • אסתר חממי גן תל"י קרית גת: צבענו צמיגים בחצר, היה כיף!
  • סמדר בן אברהם גן תל"י אשקלון: הספר התחבר לנו לחג השבועות, לקציר ולתכונה המרובה סביב הקציר. אמא שעובדת במושב הזמינה אותנו להגיע לשדה החיטים והילדים התנסו בחוויית הקציר. שוחחנו על כלי הקציר של ימינו ובמקום הדגימו לנו את הכלים הישנים שדרשו הרבה מאמץ בזמן הקציר.
  • גלית בן ציון גן תלמים רשת תל"י ההורים התבקשו יחד עם הילדים להכין טרקטורים משימוש חוזר של חומרים והתוצרים הוצגו בגן, לאחר מכן ערכנו בחירות בטרקטור הכי מוצלח לפי קריטריונים שבנינו יחד עם הילדים והטרקטור הכי מוצלח נלקח למשרדיי העירייה.
  • רונית אליהו גן טיפולי "אור" בעפולה: כל אחד ואחד מהילדים הקריא את הסיפור לכלל קבוצת הילדים במפגש צהריים.
  • גננות בנצרת עילית ערכו פעילות בשיתוף עם "עולמות" לכלל הילדים וההורים המשתתפים בתכנית, הילדים צפו והשתתפו ב"שעת סיפור" וההורים שמעו במקביל הרצאה על חשיבות הקריאה לילדים ועל הספר, ואח"כ קבלת שבת חגיגית לכולם.
  • אורלי ברזק גן אלון – יזרעאל גלבוע : את הפעילות עם הספר עשיתי בשבוע הספר. השנה התמקדנו בסופר מאיר שלו וערכנו הכרות מעמיקה עם ספריו והקשר בין הסופר למאייר (יוסי אבולעפיה).

הטרקטור בארגז החול/ מאיר שלו

תרגום לרוסית של ההצעות להורים המודפסות בעמודים הראשונים של הספר.

 

Трактор в песочнице/ Меир Шалев

Дорогие родители!

«Трактор в песочнице» - это рассказ о дядюшке Аароне и его красном тракторе. Они вместе работали в полях и на разных важных работах до тех пор, пока трактор не износился и устарел, а дядюшка Аарон не состарился. Но старый крестьянин и здесь находит творческий выход из положения, который отражает его особый вклад в жизнь деревни. И на этот раз ему тоже помогает его друг, красный трактор.

 

«Слава юношей – сила их, а краса стариков – седина»

Новый тракторист, который приезжает в деревню, чтобы заменить дядюшку Аарона, привозит с собой современные  усовершенствованные трактора.  Старый трактор, который называют пренебрежительными и обидными словами, оттаскивают в детский сад и превращают в игрушку. Только дядюшка Аарон не забывает о важной роли, которую играл старый трактор в жизни деревни.  Он чинит его, красит заново и возвращает к работе.

Рассказ предоставляет нам возможность поговорить с детьми о старости и старении, о красоте седин и жизненном опыте, который свойственен пожилым людям, по сравнению с физическими силами, которые есть у молодых. «Слава юношей – сила их, а краса стариков – седина» ( Мишлей 20, 29)1.

 

Занятия в кругу семьи

  1. Вспомните вместе пожилых людей в семье или в своем близком окружении. Выберите одного из них и постарайтесь вспомнить: Что этот человек любит делать? Какие у него есть таланты? Какие дела он выполняет? Что мы любим с ним вместе делать, когда встречаемся?
  2. Пригласите к себе в гости дедушку, бабушку или пожилого знакомого. Попросите гостя принести с собой какую-нибудь вещь, которая сопровождает его долгие годы и дорога ему. Попросите его рассказать, почему он хранит эту вещь и что эта вещь для него значит.
  3. Попросите пожилого родственника или знакомого сделать с вами вместе что-нибудь, связанное с его знаниями или с жизненным опытом, например, приготовить какое-либо блюдо, смастерить или построить что-нибудь, разучить песню или выучить несколько слов на иностранном языке, выйти на природу и определить названия каких-либо растений, и т.д.
  4. Приложите к большому листу бумаги ладошки ваших детей рядом с ладонями дедушки или бабушки и обведите их. На каждой ладони нарисуйте, что любит делать ее обладатель. На общем фоне нарисуйте, что вы любите делать вместе. Приготовьте рамочку и сохраните картину на память. Вы сможете вернуться к ней через год и увидеть, как выросли детские ручки.  Побеседуйте с ребенком и спросите его, как он думает, что ему будет нравиться делать через год или когда он будет взрослым.

 

«Возделывающий землю свою будет сыт хлебом»

ценность работы на земле в иудаизме

 

Выращивание сельскохозяйственных растений  требует взаимодействия с природой. Крестьяне очень внимательно относятся к временам года, дождю, животным и хорошо знают особенности своей земли.

Халуцим (пионеры), которые поднялись в Эрец Исраэль,  cтремились завязать тесную связь с землей.  Они селились в сельской местности и занимались сельским хозяйством. Первые поселенцы хотели возобновить еврейскую жизнь в стране через знакомство с природой и землей. Таким  образом они воплощали в жизнь принцип ценности работы на земле. «Возделывающий землю свою будет сыт хлебом» (Мишлей, 28,19)

 

Занятия в кругу семьи

  1. Трактор и дядюшка Аарон встают рано и отправляются на работу в поле. Они выполняют разные работы:   перевозят, косят, пашут, разравнивают землю, удобряют, жнут, перетаскивают.  В иврите существует так много слов, описывающих работу в поле! Рассмотрите вместе иллюстрации в книжке и определите, какая работа выполняется на каждой картинке.
  2. Рассмотрите лицо дядюшки Аарона. Как вы думаете, ему нравится его работа? Что ему может доставлять в ней удовольствие?  Если бы он пригласил вас поработать с ним вместе, какую работу вы хотели бы выполнить с ним и почему?
  3. Откройте холодильник и возьмите из него какой-нибудь из овощей, которые вы любите. Представьте себе все этапы, которые должен был пройти этот овощ с той минуты, когда его посеяли в поле и до тех пор, как он появился у вас. Можно нарисовать весь процесс его выращивания.  Подумайте, сколько работы вложено в каждый из овощей, которые мы едим! После того, как вы закончите,  приготовьте вместе вкусный салат на ужин.
  4. Постройте вместе игрушечный трактор из материалов, которые есть у вас дома. Можно использовать картонные трубочки от туалетной бумаги, пробки, старые коробочки и т.п. Покрасьте его самой подходящей для трактора краской и … начинайте работать!

____________________________________________________

  1. Мишлей или Притчи царя Соломона находятся в Танахе, в книге Ктувим

 

 

The Tractor in the Sandbox

By Meir Shalev

Illustrated by Yossi Abulafia

Dear Parents,

When a hardworking tractor retires after years of working in the fields, it is dismissed from all its duties in the village. Luckily Uncle Aaron, the old pioneer and the tractor's loyal partner, helps him get back on the road – this time with a new mission.

"Respect your elder" (Leviticus, 19:32)

The red tractor coughs, Uncle Aaron gets tired, and the young tractor-driver who arrives in the village calls them names and asks to have them replaced with newer equipment. In a round-about and sensitive fashion, this story touches upon growing old, the beauty of old age and life experience, and the contribution every person – young or old – can make to the community.

"He who works the land shall have plenty of bread" (Proverbs, 28:19)

Growing our food requires a collaboration with nature. Farmers pay attention to seasons, rain, sunshine and animals, and are very familiar with the earth.

The pioneers who immigrated to Eretz Israel sought to tie themselves to this earth. They chose to live in rural areas and practice agriculture. The first settlers wanted to renew Jewish life in this country by familiarizing themselves with nature and the land. By doing so they followed one of their key values – working the soil – for "He who works the land shall have plenty of bread" (Proverbs, 28:19).

Family Activities

  • Uncle Aaron and the tractor work the land together: they pull, mow, plow, harrow, fertilize, reap, and tug. There are so many words by which to describe working in the field! You may want to look at the book's illustrations together, and try to identify which type of work is being carried out in each one.
  • You may like to look at Uncle Aaron's face. Does he seem to be enjoying his work? What do you think he finds enjoyable? Had Uncle Aaron invited you to join him, which type of work would you have wanted to perform with him, and why?
  • You could ask Grandpa, Grandma or an older friend to do something with your child that requires life experience and knowledge. For instance: cooking, creating or building something together, learning a song or a few words in a foreign language, or planting some flowers.
  • The red tractor went through several "phases": it worked the soil; served as a children's toy; and finally drove the kids to fieldtrips. Do you have an item or object that is no longer useful? You may enjoy finding a new use for it together (a cracked bowl can serve as a flowerpot, old clothes can form a costume, etc.).
  • Perhaps you would like to build a tractor together using materials you have at home: cardboard tubes, bottle caps, old boxes, etc. You could paint it the most suitable color for a tractor, and get to work!

Enjoy reading and discussing the book together!