Kindergarten Books > The Bridge Tale

The Bridge Tale

Written by Shlomo Abbas / Illustrated by Gil-Ly Alon Curiel / Publihser: Agur

Distribution: 3,000 copies in 2010; 45,000 copies in 2011; 120,000 copies in 2016

Everyone wants to live in peace with their surroundings—but quarrels are part of life, especially the lives of young children. Sometimes when two friends quarrel, they need outside help to make peace. This beloved folk-tale, retold by Shlomo Abbas, tells the story of one such quarrel and teaches us about the power of the one who bridges the gulf between the two sides.

Family Activities

Everyone wants to live in peace with their surroundings—but quarrels are part of life, especially the lives of young children. Sometimes when two friends quarrel, they need outside help to make peace. This beloved folk-tale, retold by Shlomo Abbas, tells the story of one such quarrel and teaches ...

Read More   

Classroom Activities

מריבות הן חלק מהמציאות. מה קורה אצלנו בגן? מתי אין שלום? באלו מקרים רצונות של ילדים שונים מתנגשים זה בזה? מה דרוש על מנת להיות אוהבי שלום? למי נגשים כשצריך לערב "רודף ...

Read More   

The Bridge Tale

By: Shlomo Abbas

Illustrated by: Gil-Ly AlonCuriel

Dear Parents,

Everyone wants to live in peace with their surroundings—but quarrels are part of life, especially the lives of young children. Sometimes when two friends quarrel, they need outside help to make peace. This beloved folk-tale, retold by Shlomo Abbas, tells the story of one such quarrel and teaches us about the power of the one who bridges the gulf between the two sides.

Aaron the Priest: Lover of Peace and Pursuer of Peace

Sometimes it’s hard for friends who’ve been quarreling to make up on their own. They may need a third person to intervene and help them find the way back to one another.

Legend tells us that, when the Children of Israel were wandering in the wilderness, Aaron the Priest would go about the camp and serve as peacemaker (or ‘bridge’) between people who’d been quarreling. First, he’d approach one friend and tell that one how sorry the other friend felt and how much the other friend longed for reconciliation. Then he’d go to the second friend and tell them how sorry the first friend was and how much they wanted to make peace. Thus did Aaron reconcile friends who had felt unable to reconcile after quarreling.

“The Wisdom of the Sages” (verse 1:12) says each of us should learn from the example of Aaron the Priest and be “a lover of peace and pursuer of peace.” The sages explain that “loving peace” means to live in peace with our friends, while “pursuing peace” means we should strive to make peace between others.

 

פעילות בחיק המשפחה

  • Notice the things Matan and Noah like to do together before they quarrel. Ask your children what they like to do with their friends, and when do they help one another?
  • Examine Matan’s and Noah’s facial expressions in the illustrations. When do they look happy? When do they look sad, or angry?
  • If Matan and Noah were friends of yours, what would you suggest that they do to prevent the quarrel from occurring, or to make up afterwards?
  • Ask your children if anyone has ever helped them to make up with a friend after a quarrel. How would you want to be helped to make up after a quarrel? You could create a little book –write your own story and illustrate it together.
  • You could brainstorm together and come up with an ad or slogan that promotes peace between people. Create a poster featuring your ad or slogan and hang it up in your home.
  • The bridge that Elijah the carpenter built was made of boards and nails. Ask your children what bridges they know, and what are they made of? You could also build a bridge out of popsicle sticks or Lego blocks. After you finish building the bridge, you could use it to stage a play about the story, using dolls or Lego figures.
  • Do you know the song, “The whole world is one narrow bridge”? If you do, you can sing it together with your children.

גננת יקרה,

כאשר מתן ונֹח, שני חברים מילדות, רבים, יש צורך בנגר מיוחד כדי לעזור להם למצוא את הדרך להשלים ולחזור להיות חברים. אגדת גשר היא סיפור עממי שמקורו לא ידוע. הסופר שלמה אבס נתן לו נופך יהודי דרך שמות הדמויות.

"אוהב שלום ורודף שלום"

מה ההבדל בין "אוהב שלום" ל"רודף שלום"? מהי המשמעות הרגילה של המילה "רודף"? אחרי מה רודפים בדרך כלל? נסי לברר עם הילדים את ההבדל בין אהבת השלום לבין ה"רדיפה" אחריו. במסכת אבות כתוב שעל כל אדם להיות "אוהב שלום ורודף שלום" (אבות א, יב). החכמים לא מסתפקים בציווי לאהוב שלום אלא מנחים אותנו לעשות מעשים שיביאו את השלום בין אנשים.

רדיפתו של אליהו הנגר אחרי השלום מזכירה את דמותו של אהרון הכהן. בקישורים תוכלי למצוא את  הסיפור על אהרון מתוך המקראה "סיפורים מימים עברו" שיצאה על ידי האגף לתכניות לימודים, אגף החינוך הקדם יסודי ועמותת "אלול" (הספר אזל ואי אפשר לקנות אותו). תוכלי לספר לילדים את הסיפור על אהרון כהשלמה לסיפור "אגדת גשר". באיזו דרך הילדים יכולים להיות כמו אהרון? האם פעם מישהו עזר להם להשלים עם חבר? כיצד היו רוצים שיעזרו להם להשלים במקרה של מריבה?

 

רעיונות לשילוב הספר בגן

  • למשנה "הלל אומר: הוי מתלמידיו של אהרון" יש מנגינה מוכרת. תוכלו ללמד את הילדים ולשיר יחד.
  • מריבות הן חלק מהמציאות. מה קורה אצלנו בגן? מתי אין שלום? באלו מקרים רצונות של ילדים שונים מתנגשים זה בזה? מה דרוש על מנת להיות אוהבי שלום? למי נגשים כשצריך לערב "רודף שלום" בקונפליקט? מתי הגננת יכולה "לרדוף שלום" ולהשלים בין ילדים ומתי ילדים יכולים? נסו לבקש מהילדים לתת רעיונות לדרכים להביא לפיוס.
  • תורנות של "משכיני שלום": שני ילדים תורנים בכל יום או בכל שבוע, בתפקיד של רודף שלום בקרב ילדי הגן (בחצר ובכלל). הכינו להם סרט / מדבקה / שלט / כובע מיוחד של "משכיני שלום".
  • על גשרים ומגשרים: הפנו את תשומת הלב של הילדים לעובדה כי כל החומרים הנדרשים להקמת גשר (קרשים, מסמרים) היו במחסן של מתן לפני שהגיע אליהו - אך הוא לא ידע איך להשתמש בהם. אליהו הביא את ה"כלים", אך לא ייבא מבחוץ את החומרים. מה הם החומרים בתוכנו שיכולים לסייע לנו לגשר ולישב מחלוקות? יכולת התחשבות, מוכנות לוותר, הבנת הרצונות של האחר, חיבה, רצון טוב, חכמה ורגישות וכו'.
  • נטע טורם, מדריכה במשרד החינוך, מציעה להרחיב את נושא הגשרים והגישור בגן: בין מה למה בונים גשרים? למה צריך לבנות גשר? האם בסביבה שלכם יש גשרים? למה הם נועדו? מה משמעות הדבר לבנות גשר בין אנשים?
  • למדו את הילדים את השיר "כל העולם כלו גשר צר מאוד" בנו גשר מקוביות, לגו, גרוטאות או כל חומר אחר ודברו על הדרך בה אנו יכולים להוות גשר לשלום עם אחרים. קשטו את הגשר עם מילים וציורים של דרכים להביא שלום- סליחה, לא התכוונתי, אני מצטערת, לא הבנתי אותך נכון, אולי ננסה לפתור את הבעיה, בואו נתפייס, וכן הלאה.
  • חשבו האם אפשר להקדיש פינה בגן לדרך בה משכינים שלום. אולי בעזרת חלק מן המילים שהיו על הגשר באופן שבו הילדים יכולים לקחת אותם ולהשתמש בהם במקרה של ברוגז או חילוקי דעות.
  • לתשומת לבך- הגיליון הנוכחי של כתב העת "עיניים" (גליון מס' 125) שיצא בימים אלה מוקדש לנושא גשר. את כתב העת אפשר למצוא בחנויות ספרים, והרבה מרכזי פסג"ה מנויים עליו.
  • משחקי גשר: ניתן להמציא משחק בו שני ילדים מחזיקים ידיים ויוצרים גשר והשאר עוברים מתחתיו בשורה, ולשלב במשחק מילים של גישור- הילד שנלכד משתחרר בעזרת מילת גישור, או יוצר את הגשר בעזרת מילה כזו.
  • הספר אגדת גשר חולק ל45,000 ילדים במסגרת ספריית פיג'מה לפני חמש שנים (בשנת הלימודים תשע"א) וקיבלנו עליו הדים חיוביים מאוד. אנחנו שמחים לתת הזדמנות לדור חדש של ילדים להכיר את הספר ולהנות מהפעילות סביבו. תוכלו להיעזר בשפע הפעילויות והרעיונות שנמצאים באתר.

בגן דולב בשוהם בהנהלת שירן עובדיה, למדו הילדים בעקבות הספר על דמותו של אהרון הכהן שהיה"אוהב שלום ורודף שלום".
הם המחיזו מריבה בין חברים ופתרונה בדרך של שלום, בתיווכו של אהרון הכהן - תמונות של הפעילות ניתן לראות בגלריית הספר.
בתמונה נוספת בגלרייה ניתן לראות דרך חלון הגן פינה של השכנת שלום בחצר הגן. בעקבות הספר הם הקימו את הפינה בה ילדים עוזרים אחד לשני לפתור מריבות ולגשר בין חברים.
קישור לגלרייה 

הגננת רונה גפני מגן שחף בקיבוץ בית ניר שיתפה אותנו בפעילות בעקבות הספר:
לאחר הקראת הסיפור, פיתחנו שיח, מה קורה אצלנו בגן? באילו מקרים קורה שהרצונות מתנגשים? שוחחנו על תפקידו של הגשר כמחבר, איך אנו בגן יכולים לגשר כאשר נוצרת אי הסכמה? הילדים הציעו רעיונות שונים לדרכי פיוס והעלו מילים שונות שיכולות לגשר. הרחבנו את נושא הגשרים והגישור, למה בונים גשר? למה הוא נועד? מה ההבדל בין גשר לחומה? הילדים התחלקו לקבוצות, ועמלו יחד ובשיתוף פעולה על תכנון ובניית גשרים קבוצתיים מחומרים שונים.
העיסוק בספר הנפלא הזה, היה עבורנו עוד הזדמנות שדרכה הילדים יכולים לפתח שיח, להביע מחשבות, תחושות, ולפתח רגישות והקשבה לדברי החברים.
תמונות מהפעילות ניתן לראות כאן.

לחצו כאן כדי לצפות במצגת ששלחה לימור שמחי מגן פרפר בעכו. הילדים למדו על המדרש "אוהב שלום ורודף שלום", למדו להבין את המילים בשפת המשנה ואיירו את המדרש על אהרון. לאחר מכן ציירו ביטויים הקשורים למילה 'שלום' והתאימו צילומי עיתונות לביטויים אלו. לבסוף המחיזו את המדרש.

בגן סביון בדימונה נתנה הגננת דבורה ביטון משימה לילדים להכין בבית גשר ולהביא לגן. כך נוצרה פעילות יצירה משותפת להורים ולבני המשפחה, שהכניסה את הילדים לסיפור, והתוצאות צבעוניות ויצירתיות - לצפייה בתמונות ששלח רן ורסנו, אבא של אופיר, לחצו כאן ובחרו בקהילה 'דימונה'.

דפנה אליה מגן ארז בגלבוע: יצרנו עם הילדים את עגל המריבה מגזע שמצאו בחצר. (את עגל המריבה תוכלו לראות בגלריה שלנו!)

איילה קדוסי גן תל"י תמר כרמיאל: בשלב ראשון כל ילד התנסה ביצירת גשר מגופו. בשלב השני כל שני ילדים יצרו יחד גשר  וילד שלישי היה צריך לעבור דרכו/ מעליו ומתחתיו. בדקנו עם הילדים מה יעשו שני שני ילדים שצריכים לעבור יחד על אותו גשר?  כיצד יתמודדו עם המעבר בלי להפריע אחד לשני ? (את התמונות תוכלו לראות בגלריה שלנו!)

אסתר כהן גן רותם בגני פרת: כל פעם מחדש אני נפעמת לקבל את הספרים ולראות שהבחירה מתאימה ומשמעותית לילדי הגן. אני מעוניינת להראות לכם תוצרים שהכנו בגן בעקבות הספר:"אגדת גשר". שוחחנו בגן על גשרים שונים בעקבות הספור ואיך אפשר לגשר, הילדים הביאו דוגמאות לגישור והכנו ביצירה גשרים וכל ילד בחר שם לגשר שלו. ואני שולחת חלק מהיצירות. (את התמונות תוכלו לראות בגלריה שלנו!)

ברכה זלץ, מנהלת גן נופר ברחובות, מספרת:

בספר אגדת גשר עסקנו רבות בנושא ישוב מריבות בין ילדים.

הילדים העלו רעיונות נפלאים כיצד אפשר לגשר בין חילוקי דעות ומריבות. חידדנו את המסר כי המאחד ביננו גובר תמיד על המפריד והדגמנו והמחשנו מחלקים בחיים אודות איחוד, היכולת להתפשר להתגמש והשמחה הגדולה המתלווה לכך.

במרכז הספריה הוקם מיצג ע"י הילדים הממחיש את הסיפור בשימוש חומרים מתכלים המאפיינים ההולמים את הרקע הסיפורי.

לסיכום הועלה מחזה בגן בבימוי ובביצוע הילדים תוך כדי שימוש באגדים מן הספר, ובמשפטים אישיים.

החוויה הייתה מעצימה מכל הבחינות , ספרותית , אומנותית , תרבותית חינוכית וחברתית. נהננו מאד מהחוויה!

(את התמונות ניתן לראות בגלריה)

ימית אברהם, מנהלת גן כחול לבן בראשון לציון, מספרת על הפעילות בעקבות הספר:
הילדים יצרו גשרים שונים על ידי אברי הגוף עם חבר או לבד וגם עבדו עם גשרים קטנים. כמו כן הם הביאו תמונות של גשרים (את התמונות ניתן לראות בגלריה)

 

From the Field

  • בגן אשל בקיבוץ זיקים ערכה הגננת רונית גיל הגרלה בגן וכל ילד הגריל שם של ילד אחר והכין לו ברכה יפה. דליה גלרון מגן חמניות בנצרת עלית: שלבנו בהמחזה משחקי תפקידים של הדמויות בסיפור ומציאת פתרונות שונים תוך כדי הצגה.
  • מרינה מנטל מגן רקפות בעפולה: כמה מהילדים התנדבו להכין המחזה לסיפור. הילדים המציגים התכוננו בשעה ששאר ילדי הגן היו בחצר והציגו במפגש סוף היום, שבסיומו חולקו הספרים.
  • איריס קדוסי מגן תל"י באר שבע: הדגשנו בגן את תפקידו של אליהו הנגר כמגשר בסיפור והחלטנו כי גם בגננו יהיו מגשרים. בכל שבוע נבחר ילד שישמש כמגשר- חברים שיתווכחו יוכלו לגשת אליו לבקשת סיוע.
  • עידית שלכת מגן אורנים רמאון בגלבוע: יצרנו בגן תורנות "משכיני השלום". כל יום התורנים מקבלים תג ובו כתוב כי הם משכיני השלום והצוות עוזר להם ונעזר בהם כדי לפתור מריבות בגן. הילדים אוהבים את האחריות הזו ולעיתים אף מצליחים לפתור בעיות...
  • אירית חן גן רקפת בנצרת עילית: אפינו עם הילדים עוגיות בצורת אותיות ויחד הרכיבו מילות פיוס טעימות.
  • מירב דטרה-תמם חט"צ בית ספר צוקים: יצרנו פסל סביבתי של גשר ותעלה בעקבות הספר בתלת מימד מעיסת נייר.
  • ענת שפירר גן רימון נצרת עלית: כל ילד צייר גדר והסביר במליאה למה בחר לצייר גדר כזו . איגדנו את כל הציורים לספר "הגדר שלי". אחר כך המשכתי להקריא עד סוף הסיפור והילדים הכינו גשרים מיצירות מחומרים שונים.
  • אירית ירדני גן ורד בגלבוע: רקדנו לצלילי השיר "בנו גשר מזהב" ופתחנו את הקישור באמצעות מילה של פיוס.
  • אגדה של שפה הגב' מרים פוזנר, מנהלת ספרית בית אריאלה, מציעה: כדאי לעצור בכפולת העמודים שבה מסופר כיצד מתן ונוח עזרו זה לזה, ולבדוק האם הילדים הבינו: מהי "עונת הקטיף" של המשמשים? [המושג "עונה" כאותו פרק זמן בשנה שבו, ורק בו, מבשיל הפרי]; מה בין "לגזוז" צמר לבין לגזור (או לספר) שיער? [ המילה גזז משמשת הן לגזירת שיער והן לגזיזת צמר, אך צמר "גוזזים" ולא "גוזרים"]; מהו "זמן הגז" [בישראל – בראשית האביב ובסוף הקיץ]; ומה פירוש "לקצור חיטה"?
  • העבודה של אליהו הנגר כוללת פעולות שונות, כמו "מדד", "ניסר", "דפק" ו"חיבר". אפשר לשחק עם הילדים במשחק של פעלים: להראות לילד פטיש ולשאול מה עשה אליהו בפטיש [דפק]; להראות לילד סרגל או "סנטימטר" ולשאול מה עשה בו אליהו [מדד]; וכד'. אפשר לחפש בבית עוד חפצים שמצטרף אליהם פועל מיוחד להם, כמו כלי מטבח, למשל: עם סכין של לחם – מה עושים? – פורסים, עם סכין של בשר או ירקות – חותכים, עם מסננת מסננים, עם כף מרק או קנקן מיץ מוזגים וכו'.

אגדת גשר

מאת שלמה אבס |  איור: גיל-לי אלון קוריאל

תרגום לרוסית של ההצעות לפעילות בחיק המשפחה

 

Сказка про мост

Автор: ШломоАбас

Иллюстрации: Гиль-Ли АлонКуриэль

Дорогие родители!

Все мы стремимся жить в добрососедстве. Вместе с тем, ссоры – неотъемлемая часть жизни,  в особенности, когда речь идет о детской дружбе. Нередко двум поссорившимся друзьям требуется помощь третьего человека, чтобы наладить отношения. Всеми любимая «Сказка про мост», адаптированная для израильских читателей ШломоАбасом, повествует о ссоре и о важном умении строить мосты между людьми.

Первосвященник Аарон – великий миролюбец и миротворец

Двум рассорившимся друзьям порой бывает нелегко помириться самостоятельно. В таких случаях требуется помощь третьей стороны – человека, который поможет им вновь найти общий язык.

Тора повествует, что когда народ Израиля скитался по пустыне, брат Моисея Аарон ходил по лагерю и мирил ссорившихся людей. Сначала подходил к одному и говорил, что его товарищ сожалеет о ссоре и ищет примирения, затем обращался ко второму с теми же словами. Так Аарону удавалось примирять тех, кто после ссоры не находил в себе сил, чтобы помириться.

В Мишне в трактате «Авот» (глава 1, 12) сказано, что каждый человек должен стремиться быть похожим на Первосвященника Аарона «миролюбца и миротворца». Мудрецы толкуют термин «миролюбие» как стремление жить в мире с ближними. Миротворец, согласно мнению мудрецов, – это тот, кто заботится о примирении окружающих.

 

Читаем и играем дома

После прочтения книги обсудите, чем Матан и Ноах любили заниматься вместе до ссоры. Спросите детей, как они любят проводить время с друзьями? Когда предлагают друг другу помощь?

Обратите внимание на выражение лиц Матана и Ноаха на разных страницах. Когда они выглядят веселыми, а когда – грустными и угрюмыми?

Если бы вы были лично знакомы с Матаном и Ноахом, как бы вы предложили им вести себя, чтобы предотвратить ссору или помириться, если избежать разлада не удалось?

Задайте малышу вопрос: «А тебе когда-нибудь помогали помириться с другом? Что было бы полезно тебе в такой ситуации?» Напишите вашу личную историю ссоры и примирения, добавьте к ней иллюстрации вместе с ребенком.

Еще один вариант игры – придумать вместе слоган или целую рекламную кампанию за мир между людьми, нарисовать плакат с призывом к миру и повесить в доме.

Элиягу построил мост из досок и гвоздей. Спросите детей, какие мосты видели они. Из чего они сделаны? Можно построить мост из палочек от мороженого, из кубиков или конструктора «Лего». Когда мост будет готов, можно разыграть вокруг него кукольный спектакль. Добавьте музыкальное сопровождение – вспомните песни, в которых упоминаются мосты и спойте их вместе. Наше предложение для вашей музыкальной дорожки: одна из популярнейших песен на иврите «Весь мир – очень узкий мост».

 

The Bridge Tale

By: Shlomo Abbas

Illustrated by: Gil-Ly AlonCuriel

Dear Parents,

Everyone wants to live in peace with their surroundings—but quarrels are part of life, especially the lives of young children. Sometimes when two friends quarrel, they need outside help to make peace. This beloved folk-tale, retold by Shlomo Abbas, tells the story of one such quarrel and teaches us about the power of the one who bridges the gulf between the two sides.

Aaron the Priest: Lover of Peace and Pursuer of Peace

Sometimes it’s hard for friends who’ve been quarreling to make up on their own. They may need a third person to intervene and help them find the way back to one another.

Legend tells us that, when the Children of Israel were wandering in the wilderness, Aaron the Priest would go about the camp and serve as peacemaker (or ‘bridge’) between people who’d been quarreling. First, he’d approach one friend and tell that one how sorry the other friend felt and how much the other friend longed for reconciliation. Then he’d go to the second friend and tell them how sorry the first friend was and how much they wanted to make peace. Thus did Aaron reconcile friends who had felt unable to reconcile after quarreling.

“The Wisdom of the Sages” (verse 1:12) says each of us should learn from the example of Aaron the Priest and be “a lover of peace and pursuer of peace.” The sages explain that “loving peace” means to live in peace with our friends, while “pursuing peace” means we should strive to make peace between others.

 

Activities to Do Together at Home:

  • Notice the things Matan and Noah like to do together before they quarrel. Ask your children what they like to do with their friends, and when do they help one another?
  • Examine Matan’s and Noah’s facial expressions in the illustrations. When do they look happy? When do they look sad, or angry?
  • If Matan and Noah were friends of yours, what would you suggest that they do to prevent the quarrel from occurring, or to make up afterwards?
  • Ask your children if anyone has ever helped them to make up with a friend after a quarrel. How would you want to be helped to make up after a quarrel? You could create a little book –write your own story and illustrate it together.
  • You could brainstorm together and come up with an ad or slogan that promotes peace between people. Create a poster featuring your ad or slogan and hang it up in your home.
  • The bridge that Elijah the carpenter built was made of boards and nails. Ask your children what bridges they know, and what are they made of? You could also build a bridge out of popsicle sticks or Lego blocks. After you finish building the bridge, you could use it to stage a play about the story, using dolls or Lego figures.
  • Do you know the song, “The whole world is one narrow bridge”? If you do, you can sing it together with your children.